Începutul Anului Bisericesc

1 septembrie, Începutul Anului Bisericesc

in religie/Știri by

În această zi, este prăznuit Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul, cel datorită căruia afirmăm astăzi că suntem în anul 2023 “după Hristos“, deoarece el a propus numărarea anilor începând cu Naşterea Domnului. Azi începe şi Noul An Bisericesc. Este bine ca, în această zi, credincioşii să rostească o rugăciune pentru îndurare de la Dumnezeu, pentru spor şi sănătate.

Cine a fost Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul

Pe 1 septembrie, ortodocşii îl prăznuiesc pe Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul. El este cel datorită căruia afirmăm astăzi că suntem în anul 2023 „după Hristos“, deoarece el a propus numărarea anilor începând cu Naşterea Domnului, scrie crestinortodox.ro.

Calificativul de „cel Mic” sau „Exiguus” și l-a luat el însuși că gest de smerenie. S-a născut în jurul anului 470 în Scitia Mică și a intrat de tânăr în viață monahală. După finalizarea studiilor în una din școlile mănăstirești din Dobrogea, ajunge că pelerin în Orient. Din cauza monofizismului este nevoit să meargă la Constantinopol și de aici la Roma. Va lucra sub ascultarea a zece papi, începând cu Atanasie al ÎI-lea (496-498) și încheind în timpul pontificatului lui Vigiliu (537-555).

Al doilea mare merit care îi revine lui Dionisie cel Mic se leagă de activitatea de traducere în latină și de colecţionare a canoanelor bisericești, fixate la diferite sinoade sau concilii și care fuseseră redactate în limba greacă. Cuviosul Dionisie Exiguul a trecut la cele veșnice în Italia, la Vivarium, pe la 545-550.

Anul Nou bisericesc începe pe 1 septembrie și se încheie pe 31 august. Potrivit tradiției iudaice, în această zi Dumnezeu a început lucrarea de creare a lumii și tot în această zi, Mântuitorul a pus început activității Sale de propovaduire a Evangheliei.

Potrivit tradiţiei, Mântuitorul Iisus Hristos şi-a început activitatea publică în ziua de 1 septembrie, când a intrat în sinagogă şi a citit cuvintele prorocului Isaia care profeţeau despre Persoana Sa dumnezeiască:

„Duhul Domnului este peste Mine, pentru că M-a uns ca să binevestesc săracilor; M-a trimis să vindec pe cei zdrobiţi cu inima; să propovăduiesc robilor dezrobirea şi celor orbi vederea; să slobozesc pe cei apăsaţi. Şi să vestesc anul plăcut Domnului“ (Isaia 61, 1-2 şi Luca 4, 18-19).

Troparul Începutului de an bisericesc, sau al Indictionului

A toată făptura Ziditorule, Cel Ce timpurile şi anii ai pus întru puterea Ta, binecuvintează cununa anului bunătăţii Tale, Doamne, păzind în pace poporul şi ţara aceasta, pentru rugăciunile Născătoarei de Dumnezeu şi ne mântuieşte pe noi.