Gustarea este, in gastronomia unor culturi, primul preparat (cald sau rece), oferit inaintea felului principal la pranz sau cina, de obicei in cantitate redusa, in scopul deschiderii poftei de mancare (apetitului), dand consumatorului posibilitatea de a aprecia si celelate preparate culinare incluse intr-un meniu obisnuit.
In unele tari se obisnuieste ca acest preparat sa fie servit la mesele festive sau de sarbatori, in schimb ce in altele, precum Spania, Portugalia, Franta, este un fel de mancare consumat zilnic, cu orice prilej si in oricare moment al saptamanii, recomanda stiriactuale.net.
Gustarea este un preparat culinar realizat din produse alimentare industriale (diferite tipuri de branzeturi sau mezeluri), in asociere cu legume, oua, produse din carne si peste, ciuperci, patiserie si ornate cu elemente de decor comestibile (salata verde, patrunjel, marar, morcov, lamaie, capere, ridiche, ardei).
Gustarile nu se vor combina rece si cald pe aceeasi farfurie si vor fi preparate in bucati (piese) mici (20-30 gr. la cele asortate).
In functie de sortimentele de gustare servite, acestea vor fi prezentate astfel: pe platouri (gustarile calde sau reci servite la mese de tip: bufet suedez, receptii, cocktailuri, etc.), pe farfurie (la serviciul individual),
in cupe speciale (gustarile din categoria cocktailurilor si a anumitor salate de cruditati). Servirea icrelor negre se face prin prezentarea cutiei originale a produsului, pe un platou cu pat de gheata sau in cupe de cristal.
Iata 12 idei pentru aperitivele din oua: