Fii la curent!

A apărut bancnota aniversară dedicată împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire. Tirajul va fi de 10.000 de bancnote!

in Știri by

In conformitate cu prevederile Legii nr.312/2004 privind Statutul Bancii Nationale a Romaniei, incepand cu data de 1 decembrie 2018, Banca Nationala a Romaniei a lansat in circuitul numismatic o bancnota aniversara pentru colectionare, cu valoarea nominala de 100 lei, dedicata implinirii a 100 de ani de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918.

Bancnota are urmatoarele caracteristici:

dimensiuni: 147×82 mm, cu o toleranta de ± 1 mm;

culoare predominanta: albastru;

imprimata in tehnica mixta plana/relief, pe suport de polimer;

fereastra transparenta complexa, scrie Banca Nationala a Romaniei.

Pe aversul bancnotei se regasesc urmatoarele elemente grafice reprezentative: in partea dreapta portretele regelui Ferdinand I si reginei Maria; dedesubt, pe doua randuri, numele acestora si anii de viata, respectiv „REGELE FERDINAND I 1865-1927” si „REGINA MARIA 1875-1938”.

In zona centrala, o imagine de la Marea Adunare Nationala de la Alba Iulia, din 1 Decembrie 1918.
Tot pe avers mai sunt imprimate: stema Romaniei, in stanga sus, denumirea bancii centrale „BANCA NATIONALA A ROMANIEI”, pe orizontala sus, iar dedesubtul acesteia, medalionul cu sigla BNR si, mai jos, anii „1918-2018”.

Valoarea nominala este inscrisa de patru ori, dupa cum urmeaza: in stanga jos, pe orizontala, in cifre „100”; in partea centrala jos, in litere, pe doua randuri „LEI UNA SUTA”; in dreapta jos, pe verticala, in litere „UNA SUTA LEI” si in dreapta sus, pe verticala, in cifre „100”.

Semnaturile guvernatorului si casierului central sunt imprimate in partea centrala, deasupra valorii nominale in litere.

Data punerii in circulatie, respectiv „1 decembrie 2018”, este imprimata pe verticala, in dreapta.

Pe reversul bancnotei sunt ilustrate intrarea in Bucuresti a alaiului regal la l Decembrie 1918 si un fragment din buzduganul regelui Ferdinand I, respectiv patru femei in costume populare specifice fiecarei provincii romanesti unite: Basarabia, Romania, Tara Ardealului si Bucovina.

Dedesubt, se afla textul: „FALSIFICAREA ACESTOR BILETE SE PEDEPSESTE CONFORM LEGILOR”.

Denumirea bancii centrale „BANCA NATIONALA A ROMANIEI” se afla sus, pe orizontala, iar sigla BNR este pozitionata in dreapta sus si in stanga jos.

Valoarea nominala este imprimata astfel: pe verticala in stanga sus si pe orizontala in dreapta jos, in cifre, „100” si pe orizontala in stanga jos, in litere, „UNA SUTA LEI”.

Seria si numarul bancnotei tiparite cu litere si cifre in doua culori, rosu si negru, sunt imprimate astfel: in stanga, pe orizontala, cu cerneala rosie, cu caractere de inaltime crescatoare si in dreapta pe verticala, cu cerneala neagra.

In scopul protejarii impotriva falsificarii, bancnota include urmatoarele elemente de siguranta destinate publicului:

Elemente de siguranta incluse in substratul de polimer:

fereastra transparenta complexa, pe verticala, care contine portretele regelui Ferdinand I si reginei Maria, textul „ROMANIA”, o banda de culoare variabila si un element de siguranta vizibil contra luminii, prezent in mijlocul florii stilizate;

filigran (reprezentand un fragment din buzduganul regelui Ferdinand I si sigla BNR), aflat in stanga aversului, vizibil atunci cand bancnota este luminata din partea opusa privitorului;
text „ROMANIA 100” pe marginile ferestrei transparente;

microtext pe firul de siguranta magnetic, in negativ: „1 DECEMBRIE 1918 1 DECEMBRIE 2018”.

Elemente de siguranta adaugate prin imprimare:

imprimare in relief, detectabila prin palpare:

pe avers: portretele regelui Ferdinand I si reginei Maria, imaginea de la Marea Adunare Nationala de la Alba Iulia, din 1 Decembrie 1918, stema Romaniei, denumirea bancii centrale „BANCA NATIONALA A ROMANIEI”, medalionul cu sigla BNR, valoarea nominala in cifre si litere, iar in fereastra transparenta, elementul embosat „100”;

pe revers: un fragment din buzduganul regelui Ferdinand I, denumirea bancii centrale, sigla BNR, valoarea nominala in cifre si litere, dreptunghiul cu sigla BNR;

cerneala care isi schimba culoarea, din auriu in verde, sub diferite unghiuri de inclinare, pe avers pe doua randuri, textul „LEI UNA SUTA”;

imagine latenta pe revers, la baza fragmentului buzduganului regelui Ferdinand I, valoarea nominala „100” fiind vizibila cand bancnota se priveste sub diferite unghiuri de inclinare;

element de suprapunere sub forma unui fragment al ordinului militar „Mihai Viteazul”, care a fost instituit de regele Ferdinand I pentru fapte de vitejie in Primul Razboi Mondial. Fragmente ale acestuia se afla pozitionate atat pe avers, cat si pe revers, iar suprapunerea se realizeaza cand bancnota este luminata din partea opusa privitorului;

microperforatii laser reprezentand valoarea nominala „100”, amplasate in zona centrala, pe directie verticala.

Tirajul pentru aceasta emisiune numismatica este de 10.000 bancnote.

Bancnota aniversara pentru colectionare, cu valoarea nominala de 100 lei, dedicata marcarii a 100 de ani de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, va fi inclusa intr-un pliant de prezentare.
Pretul de vanzare al bancnotei aniversare pentru colectionare, cu tema 100 de ani de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918 este de 150 lei, exclusiv TVA, inclusiv pliantul de prezentare.
Bancnota aniversara pentru colectionare, cu valoarea nominala de 100 lei, dedicata marcarii a 100 de ani de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, are putere circulatorie pe teritoriul Romaniei.

Lansarea in circuitul numismatic a bancnotei aniversare pentru colectionare, cu valoarea nominala de 100 lei, dedicata marcarii a 100 de ani de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, se
realizeaza prin sucursalele regionale Bucuresti, Cluj, Iasi si Timis ale Bancii Nationale a Romaniei.

Latest from Știri

Go to Top