Stay tuned

Doina Cepalis

Aceștia sunt românii care trebuie promovați! O milionara din Iasi creste 30 de copii sarmani si de pe strazi! Investeste in educatia lor si ii face premianti!

in Știri by

Doina Cepalis, proprietara firmei Te-Rox din Pascani, lider de piata in Europa la productia de centuri de siguranta si scaune auto pentru copii, creste impreuna cu fiica nu mai putin de 30 de copii. Au infiintat o fundatie, si prin aceasta a adunat acesti copii fara posibilitati materiale, unii chiar copii ai strazii, carora le ofera casa si masa, precum si educatie.

Deruleaza acest proiect cu maxima discretie de circa 3 ani, iar unii din copiii ei, care foarte probabil altfel s-ar fi ratat, sunt acum premianti la scoala.

„Nu as fi vrut sa se afle acest lucru… E normal ce fac eu. Daca reusesti in viata, e normal sa dai si ceva inapoi comunitatii. E in firescul lucrurilor. Asa ar trebui sa faca fiecare. M-am axat pe copii pentru ca ei nu au nicio vina. M-a impresionat proiectul Proruralis, si m-am gandit ca, daca ar fi 39 de Proruralis-uri in tara, Romania ar arata altfel. Nu e suficient sa hranim acesti copii, trebuie sa le oferim si educatie. Am luat copii care sunt crescuti de bunici, care nu au ambii parinti ori care au un singur parinte si e bolnav, ori cu handicap. Am pus un pariu. Toata lumea spune ca acesti copii strazii se intorc in strada. Am vrut sa demostrez ca nu e asa. Daca le oferi dragoste si educatie, ei nu se mai intorc in strada. Se intorc in societate“, spune antreprenoarea.

Elanul ei in a face lucruri bune s-a izbit insa si de birocratie.

„Noi vrem sa luam mai multi copiii, insa birocratia este foarte mare, ne infraneaza. Dar noi vom lupta in continuare pentru ei“, ne-a declarat Doina Cepalis, cu referire la procedurile greoaie ale autoritatilor legate de protectia minorilor.

Proiectul Proruralis, mentionat de Doina Cepalis, a fost infiintat acum 15 ani la initiativa „Ziarului de Iasi“, in parteneriat cu Inspectoratul scolar Judetean, acesta ajutand, prin intermediul unor burse oferite de oameni de afaceri, persoane particulare sau societati, in fiecare an, zeci de copii saraci, dar inteligenti din mediul rural pentru a continua liceul la Iasi, dupa absolvirea ciclului gimnazial. Numai anul acesta, peste 90 de copii cu IQ ridicat invata cu ajutorul Proruralis la scolile cele mai bune din municipiu.

Prin infiintarea unei asociatii similare, antreprenoarea a reusit sa transforme copii care nu stiau sa citeasca in scolari, unii chiar cu premii. Asociatia a fost infiintata de Doina Cepalis acum trei ani, si efectiv intretine acesti copilasi de la zero, femeia de afaceri fiindu-le o mama adoptiva.

„Prin accesul la educatie, asociatia se straduieste sa le ofere copiilor posibilitatea de a dobandi competentele si abilitatile care sa le permita sa munceasca pentru a gasi o cale de iesire din saracie, contribuind la asigurarea rechizitelor scolare si a materialelor didactice, a alimentelor si articolelor vestimentare necesare unui trai decent, cat si a nevoilor de ingrijire medicala. Misiunea noastra este de a-i ajuta pe copiii din mediile defavorizate sa se dezvolte armonios si sa se integreze in societate. Totodata, ne propunem ca in viitorul apropiat sa derulam o campanie de strangere de fonduri pentru dotarea maternitatilor din zona Moldovei cu incubatoare si aparate medicale pentru copiii nascuti prematur si sa ii ajutam pe copiii bolnavi de cancer sa isi procure medicamentele vitale“, se mentioneaza pe site-ul asociatiei.

Sursa: Ziarul de Iasi

Tags:

Latest from Știri

Go to Top