Stay tuned

Arhim. Arsenie Papacioc: „Numai necuratul nu se poate mântui!”

in spirituality by

Exista vreo categorie de oameni care nu se pot mantui?

Draga, numai ”necuratul (dracul)” nu se poate mantui. Acesta-i raspunsul. Deci nu mai puneti nici o intrebare de felul acesta. Conditia este sa se pocaiasca. Daca a distrus o mie de oameni, se spovedeste, se caieste, plange, Dumnezeu il iarta. Jertfa de pe Golgota s-a facut pentru mantuirea lumii, nu numai a unora, pentru toti. Daca nu vor, nu vor ei, dar pot sa se mantuiasca. Mantuitorul nu S-a rastignit numai pentru o categorie de greseli, ci pentru tot ce este greseala pe pamant. Mai mare pacat decat a facut Iuda nu exista, sa-L tradezi constient chiar pe Dumnezeu. Si totusi il ierta si pe el daca nu se span zura. Un sfat pe care-l dau duhovnicilor este sa-i iubeasca pe fiii lor asa cum sunt.

M-am dus la o manastire unde aveam doi fii duhovnicesti, adusi de mine la manastire, si i-am intrebat: “Cum canonisiti?”. Zice: “Noi, pe cei cu douazeci de avo rturi nu-i dezlegam de pacate!”. “Si ce faceti cu ei, ii trimiteti la Arsenie?” Nu-l impartasesti imediat, dar de dezlegat il dezlegi.

– Cand e vorba de oameni care nu parasesc pacatul, tot ii dezlegati?

– Dezleg de cate ori vin si se spovedesc ca n-au respectat. Daca un om nu merge la Liturghie Duminica – el, de fapt, spune ca il intreb eu, nu vine sa-mi spuna ca nu merge Duminica la biserica , in cazul acesta eu nu-l dezleg si-l pun in situatia sa mearga si-apoi se prezinta si stam de vorba, dupa ce-mi face dovada ca merge! Eu n-am cum sa nu-l dezleg, ca el se spovedeste ca n-a fost, ca un pacat. Dar ii spun marea lui greseala de a nu se duce la biserica si-i explic putin importanta Sfintei Liturghii, ca-l umple de har.

Arhim. Arsenie Papacioc, Cuvant despre bucuria duhovniceasca, Editura Eikon, Cluj-Napoca, 2003, p. 131-132

Latest from spirituality

Go to Top