Stay tuned

Bucate de post de la Mănăstirea Valea Neagră

in Rețete by

Manastirea Valea Neagra (jud. Vrancea) este cunoscuta credinciosilor in primul rand datorita icoanei facatoare de minuni a Maicii Domnului, care a fost adusa in secolul al XVIII‑lea de la Kiev, de catre Sfantul Vasile de la Poiana Marului, care era de origine ucrainean. Totodata, pentru frumoasa si smerita biserica din lemn, tot de secol XVIII, care gazduieste aceasta sfanta icoana.

Exista in acest loc multa istorie si slujbele tinute aici parca au ceva aparte, poate si datorita ferestrelor ceva mai largi decat la alte biserici, facand‑o mai luminoasa ziua, dar poate si datorita lemnului, care subliniaza mai bine trecerea timpului. Pe sora Elena de la Manastirea Valea Neagra am intalnit‑o intr‑o dimineata de vineri, dupa Sfanta Liturghie, la cuhnia manastirii si cu multa blandete si amabilitate ne‑a dezvaluit cateva retete de post sanatoase si delicioase. Cand am gustat din aceste manastiresti bucate, am fost impresionat si inundat de gust si arome, drept care am rugat‑o sa ni le destainuie si noua pentru dumneavoastra, cititorii nostri.

Ciorba de dovlecei si vinete / 5‑6 portii

Felul mancarii : felul intai

Timp de preparare: 45‑50 min.

Ingrediente: 4 litri de apa, 3 cepe, 4 morcovi, ½ radacina de telina, 1 radacina de patrunjel sau pastarnac, 1 ardei rosu, 2 dovlecei mici, 2 vinete, 1 cartof de marime medie, se acreste cu bors de malai si tarate sau bulion de zarzare, 1 legatura de patrunjel, sare dupa gust.

Preparare: Pe tot parcursul prepararii se rosteste rugaciunea inimii sau „Tatal nostru” si se incepe asa: se curata si toaca marunt ceapa, morcovii, telina, radacina de patrunjel (pastarnac) si ardeiul rosu si se calesc in putin ulei de masline pe fundul oalei, la foc domol, pana ce ceapa capata o anume transparenta. Apoi se adauga apa si cartoful taiat in cuburi si se lasa sa fiarba la foc mediu. Se curata de coaja vinetele si dovleceii si apoi se toaca tot in cuburi de marime potrivita, iar spre final, cand au fiert suficient primele legume puse, se adauga si dovleceii impreuna cu vinetele. Se mai lasa pe foc pana cand sunt gata, apoi se acreste si sareaza dupa gust. Dupa ce s‑a oprit focul, se toaca marunt patrunjelul, se presara peste ciorba si se amesteca. Este foarte usoara, gustoasa si racoritoare, scrie altarulcredintei.ro.

Mancare de cartofi /3‑4 portii

Felul mancarii : felul doi

Timp de preparare: cca 50 min.

Ingrediente: 2‑3 litri de apa calda, 1 kg de cartofi, 4 cepe, 2 morcovi, 2 rosii de gradina, 1 ardei rosu, 1 legatura de patrunjel, 1‑2 linguri pasta de tomate, 2‑3 foi de dafin, piper, sare dupa gust.

Preparare: In timp ce rostim rugaciuni, curatam si tocam ceapa marunt, morcovii dupa ce i‑am curatat ii dam prin razatoarea mica. Apoi spalam si tocam marunt ardeiul rosu si rosiile. Toate acestea impreuna cu ceapa si morcovii le punem la calit in putin ulei de masline, la foc domol, iar apoi, dupa ce acestea s‑au calit un pic punem apa calda peste. Adaugam si cartofii, pe care intre timp i‑am curatat, spalat si taiat in cuburi cat mai mari, adaugam si 1‑2 linguri de pasta de tomate, sare, piper, foile de dafin si frunzele de la legatura de patrunjel tocate marunt. O jumatate din patrunjel se pune cand mancarea a inceput sa fiarba, tocmai pentru a avea timp sa isi raspandeasca aromele in mancare. Lasam sa fiarba la foc mediu pana ce s‑au fiert cartofii si mancarea este gata. Oprim focul si presaram cealalta jumatate de patrunjel peste. Se serveste calda, iar langa ea putem servi si o salata de rosii.

Clatite de post cu dulceata de visine /25 buc.

Felul mancarii : Desert

Timp de preparare: cca 40 min.

Ingrediente: 2 litri de apa, 1 cana de zahar, cca 800 g faina, o ceasca de ulei, o jumatate lingurita de sare, coaja de lamaie rasa, dulceata de visine.

Preparare:

Punem intr‑un castron faina amestecata cu zaharul, coaja de lamaie si sarea. Adaugam apoi apa si uleiul, amestecand usor cu telul, avand grija sa nu se formeze cocoloase. Daca compozitia este prea groasa, se mai adauga putina apa; daca e prea subtire, putina faina. Trebuie sa rezulte un aluat de consistenta smantanii. Clatitele se coc pe ambele parti, in tigaia unsa cu putin ulei. Se umplu cu dulceata de visine, se ruleaza si se servesc pe un platou, pudrate cu zahar vanilat.

Tags:

Latest from Rețete

Go to Top