Când sunt Rusaliile în 2021

Când sunt Rusaliile în 2021. Rugăciunea ce se spune de Rusalii

in religie by

Cand sunt Rusaliile in 2021 in calendarul ortodox este o intrebare care si-o adreseaza romanii cu gandul la o noua minivacanta. Aceasta mare sarbatoare a crestinatatii, ce semnifica Pogorarea Sfantul Duh, cade anul acesta in zilele de 20 si 21 iunie 2021, respectiv Duminica si Lunea Rusaliilor. Asadar, romanii isi pot planifica vacanta de Rusalii stiind ca vor avea la dispozitie trei zile libere, socotind cu weekend cu tot.

Rusaliile, sarbatoare cunscuta si ca Cincizecimea, se petrec la 10 zile de la Inaltarea lui Iisus, respectiv la 50 de zile de la Invierea Sa. In Biblie, Rusaliile nu sunt denumite concret, insa sarbatoarea apare inca din Vechiul Testament, sub numele de „Sarbatoarea saptamanilor” sau Savuot, zi in care evreii sarbatoreau roadele pamantului. Biblia da indicatii despre acest eveniment la cartile Exodul, Levitic sau Numeri.

Rusaliile au devenit, mai tarziu, o aniversare a Legamantului, eveniment petrecut la 50 de zile de la iesirea poporului evreu de sub robia Egiptului, eveniment descris amplu in Biblie la cartea Exodului.

Rusaliile, ca simbol al Cincizecimii si al Pogorarii Duhului Sfant, reprezinta tot un eveniment descris de Biblie, la cartea Faptele Apostolilor. Se spune ca, in momentul in care Duhul Sfant s-a pogorat din cer, ca un vuiet mare de vant, deasupra capului tuturor celor prezenti, acestia au inceput sa vorbeasca in toate limbile pamantului.

Pentru a marca sarbatoarea Rusaliilor, Biserica Ortodoxa oficiaza ample slujbe in Duminica si Lunea Rusaliilor, care incep prin rugaciunea adresata Sfantului Duh:

“Imparate Ceresc, Mangaietorule, Duhul Adevarului, Care pretutindeni esti si pe toate le implinesti; Vistierul bunatatilor si Datatorule de viata, vino si Te salasluieste intru noi si ne curateste pe noi de toata intinaciunea si mantuieste, Bunule, sufletele noastre”.