Fii la curent!

Ce NU este bine să faci pe 26 octombrie, de Sfântul Dumitru!

in religie by

Această sărbătoare este întâmpinată în fiecare an cu hramuri răsunătoare, pomene cu colaci delicioși, dar și jocuri cu focuri vii. Mai mult, prăznuirea Sfântului Dumitru marchează și ultima dintre cele mai importante sărbători ale toamnei.

După hramul Sfintei Parascheva, Sfântul Dumitru reprezintă ultima și cea mai însemnată sărbătoare a toamnei, care, conform superstițiilor pastorale, reprezintă începutul iernii.

Datini și superstiții…

În Ajunul sărbătorii de SFÂNTUL DUMITRU se aprind focuri, peste care sar copiii pentru a fi sănătoși tot anul. Focul are și menirea de a alunga fiarele și de a încălzi morții. După ce focul este stins, țăranii aruncă un cărbune în grădină, că aceasta să primească putere de a rodi.

SFÂNTUL DUMITRU – 26 octombrie, vestitorul iernii și patronul păstorilor

În tradiția populară, SFÂNTUL DUMITRU usucă toate plante și dezfrunzește codrul, fiind cel care descuie iarna. De asemenea, există credința că pe 26 octombrie, de SFÂNTUL DUMITRU, căldura intră în pământ și gerul începe să-și arate colții.

SFÂNTUL DUMITRU este considerat și patronul păstorilor, ziua de 26 octombrie fiind ziua în care ciobanii află cum va fi iarnă. Aceștia își așază cojocul în mijlocul oilor și așteaptă să vadă ce oaie se va așeza pe el. Dacă se va culca o oaie neagră, iarnă va fi bună, iar dacă se va culca o oaie albă, iarna va fi aspră.

Un alt mod de a află încă din 26 octombrie cum va fi iarna este să urmărești mersul oilor în dimineața sărbătorii SFÂNTULUI DUMITRU. Dacă dimineața se va trezi întâi o oaie albă și va pleca înspre sud, iarna va fi grea; dacă se va trezi o oaie neagră și va pleca spre nord, iarnă va fi ușoară.

În anumite zone, țăranii îl cinstesc pe SFÂNTUL DIMITRIE, Izvoratorul de mir, că fiind cel ce a dat oamenilor vinul, folosit la Sfânta Împărtășanie.

Iată mai jos și ce NU este bine să faci în preajma acestei sărbători…

În ziua acestui mare sfânt, femeile nu au voie să se machieze, pieptene ori să facă parada modei, avertizează tradiția. Cele care fac asta vor primi pedeapsa un an dificil din punct de vedere gospodăresc, iar relația cu soțul nu va fi una ușoară.

Înainte cu două zile de Sfântul Dumitru trebuie strânse toate deșeurile, crengile uscate și frunzele pline de noroi din curte. Sfântul Dimitrie este protectorul iernii pastorale, iar în funcție de hărnicia oamenilor, acesta le va da o iarnă blândă sau una năprasnică.

O altă lege ce trebuie respectată în ziua Sfântului Dumitru are legătură cu treburile casnice. Nu ai voie să speli haine și nici să prepari mâncare la cuptor. O tradiție din Bucovina spune că cine seamănă usturoi de Sfântul Dumitru va avea un an plin de ghinioane.

Cei care stau treji până după ora 12 noaptea vor fi mahmuri tot anul, iar cei care se culcă mai devreme de 12 vor fi norocoși și energici în următoarele 12 luni.

Latest from religie

Go to Top