Vine Pastele si, odata cu aceasta frumoasa sarbatoare, vin si mesele bogate. Cozonac, pasca, oua, miel, daaar….sa nu uitam nicio secunda ca festinul este atat dusmanul sanatatii, cat si al siluetei. Iata 10 recomandari esentiale de la nutritionist, astfel incat sa treci peste sarbatorile pascale cu zambetul pe buze si fara complicatii.
Simona Dumitrescu, medic nutritionist, a facut o lista cu zece reguli de aur de care trebuie sa tii cont la masa de Paste, astfel incat sa treci peste frumoasa sarbatoare fara sa te ingrasi si fara sa ai probleme su stomacul sau, si mai rau, sa ajungi la spital, scrie viva.ro.
Caci statistica e cat se poate de ingrijoratoare in aceasta privinta.
Ouale – cate mancam?
Contrar opiniei generale, un ou sau doua pe zi pot face parte dintr-o alimentatie sanatoasa. Atentie, totodata la cantitatea de colesterol si din alte alimente pe care le consumam impreuna cu ouale (carne, peste, lactate). Un consum de un ou pe zi, deci, poate fi considerat sigur. Cu toate acestea, ar trebui evitate preparatele de oua cu maioneza, daca vrem sa ne mentinem silueta.
Mielul – prietenul sau dusmanul dietei?
Raspunsul la aceasta intrebare depinde de cum este preparata carnea de miel. Drobul preparat cu carne slaba de miel, organe si verdeturi poate fi consumat cu incredere. De asemenea, stufatul de miel preparat cu ceapa si usturoi verde si friptura de miel fara grasime cu garnitura de salata sau legume de sezon reprezinta preparate pe care le putem consuma fara sa ne gandim la ingrasat. Atentie, totusi, daca suferiti de probleme gastro-intestinale – mielul este o carne care se digera mai greu.
Pasca si cozonacul – raul necesar
O felie de cozonac sau de Pasca nu dauneaza. Este de preferat sa nu o mananci imediat dupa masa. O poti manca, de exemplu, la micul dejun, cu un pahar de lapte sau ceai. Sau ca o gustare, intre mese.
Maioneza –dusmanul dietei!
Mesele de Paste contin multe feluri de mancare preparate cu maioneza, astfel ca, gustand din toate, putem consuma cantitati mai mari de maioneza decat ne dam seama. Si acest lucru sigur nu te va ajuta la mentinerea siluetei.
Sa nu uitam de legume si verdeturi!
In piete, tarabele dau pe-afara de legume si verdeturi de sezon. Cam asa ar trebui sa stea lucrurile si in farfuria ta. Aceste alimente nu ar trebui sa lipseasca de pe masa festiva si ar trebui sa faca parte din fiecare masa.
Nu manca mai multe feluri de mancare la o masa!
Aceasta practica este foarte raspandita la romani, mai ales cu prilejul sarbatorilor, cand putem spune ca avem o singura masa pe zi…una care se intinde pe tot parcursul zilei. In afara de faptul ca digestia este ingreunata, iar sistemul digestiv este suprasolicitat, lucru care ne poate imbolnavi, mancarea in exces duce, in mod evident, la cresterea in greutate.
Fa pauza cel putin 3 ore intre mese
Aceasta recomandare are ca scop atat asigurarea unui repaus alimentar, pentru a permite sistemului digestiv sa se odihneasca, cat si prevenirea exceselor alimentare.
Alcoolul – raul nenecesar
Nu doar ca alcoolul consumat in cantitati mari este daunator sanatatii, el este un pericol si pentru silueta, fiind bogat in calorii. Totusi, daca te gasesti in situatia in care trebuie sa ciocnesti un pahar de alcool cu ceilalti, limiteaza-te la un singur pahar de vin sau 50 ml de tarie si nu-l consuma in timpul meselor, impreuna cu alimentele.
Moderatia este cheia!
Ca in mai toate situatiile vietii, si la mesele festive trebuie sa pastram un echilibru. Daca esti genul pofticios, probabil ca nu te vei putea abtine din a gusta cate putin din fiecare preparat. Dar, daca vrei sa iti mentii silueta, opreste-te la gustat.
Fa miscare si hidrateaza-te corespunzator
De Paste vei sta, probabil, la multe mese. Dar este important sa te mai si ridici. Incearca sa profiti de soare, de flori, de natura, si sa faci plimbari prin parc sau sa te mai deplasezi si fara masina. Astfel, digestia se va realiza mai usor, iar tu iti vei putea lua revansa pentru acea felie de cozonac in plus pe care ai mancat-o. Nu uita nici de cei 2 litri de apa pe care trebuie sa ii consumi zilnic.