Ce trebuie să faci de Sfântul Haralambie

Ce trebuie să faci de Sfântul Haralambie pentru a fi ferit de boli

in religie by

Ziua Sfântului Sfințit Haralambie este o zi de post. Acest sfânt este cunoscut ca păzitor al oamenilor bolnavi, iar cei care se roagă la el stau departe de necazuri și boli. 

Prăznuit în fiecare an pe data de 10 februarie, Sfântul Haralambie este cunoscut în tradiția populară ca făcător de minuni, apărător de boli, mai ales de ciumă.

Se spune că Sfântul Haralambie poate scoate demonii din oameni și îi apără pe cei inocenți și buni.

Sărbătoarea sa este plină de tradiții și superstiții păstrate din cele mai vechi timpuri.

În unele zone ale țării în ziua Sfântului Haralambie oamenii cer preotului să facă agheazmă la biserică. Cei care beau această agheasmă și au credință se pot vindeca de diverse boli.

De asemenea, se mai foloseşte la stropitul gospodăriilor al vitelor şi al pomilor.

Oamenii obişnuiesc să ducă la biserică în această zi colivă şi colaci, pentru a fi sfinţite de preot. Apoi acestea se împart persoanelor bolnave.

Tot de Sfântul Haralambie se fac pomeni pentru cei care au avut o moarte grea. Se spune că dacă plouă în această zi, ploaia va ține mult timp.

În unele regiuni ale ţării, femeile fac un colăcel, îl rup în patru şi le aruncă spre cele patru puncte cardinale pentru a alunga duhurile şi spiritele rele departe de casă. 

În părțile Transilvaniei, oamenii duc la biserică mălai și sare, care după ce sunt binecuvântate de preot sunt date animalelor să le mănânce pentru a fi sănătoase.

O parte din mălai și sare e păstrată și folosită ca leac pentru bolile animalelor.

Troparul Sfântului Sfințit Mucenic Haralambie

Arătatu-te-ai, înțeleptule Haralambie, ca un stâlp neclintit al Bisericii lui Hristos, și ca un sfeșnic pururea luminos al lumii, stră­lucit-ai în lume prin mucenicie, fericite, și ai ri­sipit întunecimea idolilor. Drept aceea, roagă-te lui Hristos cu îndrăzneală, să ne mântuiască pe noi.