Cinstirea Icoanei Maicii Domnului din Eleț

Cinstirea Icoanei Maicii Domnului din Eleț, 11 Ianuarie

in religie by

Cinstirea Icoanei Maicii Domnului din Eleț, 11 ianuarie. Această icoană a Maicii Domnului mai este numită și „icoana din brad”, deoarece a apărut în anul 1060 într-un brad de lângă Catedrala cu hramul Icoana Maicii Domnului din Smolensk, din orașul Eleț, provincia Orlov.

Cinstirea Icoanei Maicii Domnului din Eleț este în data de 11 ianuarie.

Mai există o altă icoană a Maicii Domnului ce se numește „Eleț-Cernigov”, prăznuită pe 5 februarie.

O icoană cinstită de prinți

Icoană a apărut în anul 1060, lângă Cernigov, Într-un molid din localitatea Elets. La locul apariției a fost construită biserica Adormirii Maicii Domnului, În același an, de prințul Sviatoslav Iaroslav. Mai târziu, același prinț avea să se retragă aici, la sfatul Cuviosului Antonie al Peșterilor (10 iulie) și să fondeze mănăstirea Elets a Adormirii Maicii Domnului.

În sec. XVII, când mănăstirea prințului a fost distrusă, icoana s-a pierdut.

Aici poți citi Rugăciunea către Maica Domnului care desface nodurile (necazurile)

În 1676, Icoana Elets a fost redată mănăstirii, de către frații Kozel din Vladimir, care o cumpăraseră de la Constantin Mazapătoi.

Icoană a fost preluată de descendenții familiei prinților Bariatinsky de Cernigov și dusă la Moscova, iar În 1687 a fost dăruită de către Daniel Bariatinsky catedralei Adormirii – Kharkov. De aceea Icoană este numită și „Cernigov-Elets”.

MAI POȚI CITI ȘI Rugăciune către Maica Domnului înaintea icoanei sale „Bucuria tuturor necăjiţilor”

În timpul stăpânirii sovietice Icoană a dispărut iarăși, Încât În prezent la mănăstire se află doar o copie a acesteia. Mai multe copii ale Icoanei sunt, de altfel și ele, făcătoare de minuni.

În limba rusă este publicată o carte despre minunile Maicii Domnului prin Icoana Elets: vindecări de tumori, cangrene, răni, difterie, boli de ochi, stomac, plămâni. Cartea poartă titlul „Slavă Maicii Domnului Ieletskii”.

Potrivit sinaxarelor ruse, Icoana Elets are dată de pomenire la 11 ianuarie.

Loading...