Daca te-ai intrebat cum va fi iarna aceasta, ei bine, trebuie sa stii ca meteorologii au realizat estimarile!
Astfel, meteorologii spun ca iarna va ramane ceva timp pe la noi.
Este de asteptat, insa, ca in lunile decembrie, ianuarie si februarie sa ninga frecvent, subliniaza rtv.net.
In mod neobisnuit, fenomenele extreme vor aparea la inceputul lunii martie, cand gerul naprasnic si viscolul vor lovi mai multe zone din Europa.
Probabilitatea producerii unui fenomen El Nińo, un episod meteorologic sever care duce la cresterea temperaturilor medii la nivel global, a ajuns la 70% in ultimul trimestru al anului, a anuntat luni Organizatia Natiunilor Unite (ONU), citata de AFP.
“Conform previziunilor modelelor si interpretarilor expertilor, exista o probabilitate de circa 70% ca circumstantele observate sa atinga stadiul unui episod El Nińo de o intensitate scazuta in ultimul trimestru al anului 2018 si in timpul iernii boreale 2018/19”, a indicat intr-un comunicat Organizatia Meteorologica Mondiala (OMM), o agentie ONU cu sediul la Geneva.
“Cu alte cuvinte, acest scenariu este de doua ori mai probabil decat cel al persistentei unor conditii neutre”, au subliniat expertii.
“Aceasta incalzire ar putea (…) avea loc foarte repede, intre septembrie si noiembrie deja, desi previziunile in cauza sunt incerte”, a adaugat OMM.
Fenomenul El Nińo reapare in mod regulat si consta intr-o crestere a temperaturii Oceanului Pacific, impingand in sus temperaturile medii si afectand cantitatea de precipitatii la nivel global.
Agentia ONU noteaza ca intensitatea urmatorului episod El Nińo este “incerta, deoarece rezultatele previziunilor numerice oscileaza intre conditii neutre si un El Nino de o intensitate moderata”, insa da asigurari ca “aparitia unui El Nińo puternic este putin probabila”.
El Nińo este un fenomen meteorologic cu impact major asupra climei globale, care are drept rezultat, in diferite parti ale lumii, seceta sau inundatiile.
OMM subliniaza ca fenomenul El Nińo nu este singurul factor care determina modele climatice la nivel global. In plus, potrivit expertilor, nu exista neaparat o corelatie directa intre intensitatea unui episod El Nińo si amploarea impactului sau.