Fii la curent!

Cum alegem fructe de calitate: care este diferenţa dintre pepenele alungit şi cel rotund

in Sanatate by

Mersul la piata nu este neaparat una din cele mai grele sarcini, insa multi dintre cumparatori intampina dificultati cand vine vorba de alegerea unor fructe si legume de calitate.

Iata mai jos la ce trebuie sa fim atenti atunci cand dorim sa cumparam fructe de calitate, scrie adevarul.ro.

Spre exemplu, pepenii alungiti sunt mai zemosi, iar cei rotunzi sunt mai dulci, in timp ce ananasul cu cat este mai greu, cu atat este mai suculent.

Mere

Marul sanatos ar trebui sa fie mat, neceruit, cu o coaja neteda. Cu cat marul este mai mic, cu atat aroma acestuia este mai puternica.

Depozitati merele in frigider, intr-o punga de plastic, departe de legume.

Avocado

Avocado ar trebui sa se simta ferm la atingere si sa nu aiba pete. Cand agitati fructul, nu ar trebui sa se auda samburele, altfel, acesta este desprins de pulpa.

Daca simtiti un iz acru sau neplacut, inseamna ca a inceput sa putrezeasca in interior. Dupa ce ati ales fructul dorit, puneti-l intr-o punga de hartie si depozitati-l la temperatura camerei pana il consumati.

Pepene rosu

Atunci cand alegeti un pepene de la piata, aveti grija la petele alb-galbui de sub acesta. Un pepene care are pete albe nu va fi niciodata la fel de zemos si dulce precum unul care are pete de culoare galbui-portocalie.

Pata respectiva este locul in care a fost in contact cu solul, de aceea se decoloreaza coaja.

Pepenii alungiti sunt mai zemosi, in timp ce un pepene rotund va fi mai dulce.

Kiwi

Un kiwi copt va fi usor moale la atingere. Fructul nu ar trebui sa aiba coaja cu zone zgariate, patate sau moi, iar puful care acopera fructul ar trebui sa fie verde, fin si uscat. Daca ati achiztionat kiwi necopt, pentru a accelera procesul de coacere pastrati-l intr-o punga de hartie cu un mar.

Mango

Un mango copt are coaja foarte colorata: rosie, galbena sau portocalie. Coaja nu trebuie sa prezinte urme de lovituri, pete sau zone care sunt mai moi in comparatie cu restul fructului.

Ananas

Un ananas copt are o culoare galbena inspre partea de jos si o aroma racoritoare, foarte puternica. Daca ananasul este verde, iar mirosul nu este foarte bine definit, inseamna cu fructul nu este copt.

Cu cat este mai greu, cu atat ananasul este mai suculent.

Rodii

Alegeti fructe grele care au coaja lucioasa, intinsa, rosie. Nu ar trebui sa fie moale la atingere, acesta fiind un semn ca a fost inghetata. Pastrate intr-un loc in care aerul este rece si uscat, rodiile se mentin proaspete timp de cateva saptamani.

Latest from Sanatate

Go to Top