Stay tuned

Cum să ai florile proaspete mai mult. Iată ce trebuie pus în vază

in Sfaturi by

Florile de sezon si-au facut deja loc pe rafturile florariilor si te imbie sa faci buchete frumoase pe care sa le oferi sau cu care sa inviorezi aspectul camerelor din casa ta. Iata cum pastrezi florile proaspete mai mult timp in aceasta perioada si nu numai.

Recomandari generale

In primul rand, taie aproximativ 3 cm din tije, oblic, cu un cutit. Nu folosi foarfeca si nu le rupe. Daca o tija e lovita sau despicata, taie portiunea respectiva – in apa, aceasta ar fi mediul ideal de dezvoltare a puricilor, bacteriilor etc., floarea neputand sa absoarba apa cum trebuie.

Indeparteaza frunzele de pe portiunea din tulpina care urmeaza a fi introdusa in vaza si asigura-te ca aceasta din urma este curata, tot pentru a preveni dezvoltarea daunatorilor.

Apa din vaza trebuie sa fie la temperatura camerei, nu rece, direct de la robinet si trebuie schimbata zilnic.
Doar 1/3 din lungimea tijelor trebuie sa fie in apa.

Cum pastrezi florile proaspete mai mult timp. Cateva trucuri

Florile tin mai mult daca in apa se pune o moneda de arama, impotriva bacteriilor de putregai.

Florile isi vor dubla durata vietii daca le puneti in apa minerala, pe care o schimbati la 3 zile.

Florile raman proaspete cu ajutorul unui cartof gaurit. Se fac cateva orificii in care se infig cozile florilor, iar cartoful se asaza pe fundul vazei. Amidonul cartofului este absorbit de plante si le sporeste vitalitatea.

Florile galbene tin mai mult decat cele de alte culori.

Cum pastrezi florile proaspete mai mult timp. Florile de sezon

Narcisele, lalelele si zambilele rezista mai mult, daca inainte de a le pune in apa, le intepati tulpina cu un ac. Vor absorbi mai usor umezeala si raman proaspete. De asemenea, o lingura de amidon adaugata in apa le ajuta sa reziste mai mult.

Nu amestecati narcisele cu alte flori. Tulpinele narciselor contin o substanta otravitoare care ofileste imediat celelalte flori, aflate cu ele in vaza. Asezati-le intr-un vas separat, in apa rece, 24 de ore, si le puteti combina apoi cu alte flori.

Lalelele trebuie sa stea la un nivel de apa in vas de aproximativ 5 cm pentru a impiedica fortarea infloririi. De asemenea, trebuie sa fie cat mai ferite de lumina.

Daca in apa din vaza cu frezii puneti o bucatica mica de zahar cubic, mugurii vor inflori pana la ultimul.

Violetele se ofilesc mai greu daca sunt scufundate cu florile in apa rece. Vaporizati-le apoi constant, cu ajutorul unui pulverizator.

Cum pastrezi florile proaspete mai mult timp. Alte flori

Trandafirii si alte flori cu tulpina lemnoasa se pun in apa clocotita pentru cateva minute, inainte de a ii pune in vaza, ca sa absoarba mai bine apa.

Liliacul tine mai bine daca inainte de a il pune in vaza, jupuiti coaja de pe tulpina circa 5 cm si bagati cozile 4 – 5 minute in apa fierbinte, scrie stiriactuale.net.

Pentru crizanteme, trandafiri ai maci, este bine sa puneti in apa din vaza un carbune de lemn si zahar.

Crizantemele, tufanelele, macii si floarea-soarelui raman proaspete mai multa vreme in vaza, daca tineti putin capatul taiat al cozii peste flacara unei lumanari sau a unui chibrit inainte de a le aseza in vaza.

Garoafele puse in vaza rezista mai multa vreme daca tulpina florilor se taie intre noduri, si nu direct pe ele.

Gerbera are nevoie sa stea in aproximativ 5-6 cm de apa intrucat tija putrezeste foarte repede. Se recomanda sa taiati oblica cate putin din ea in fiecare zi.

Tags:

Latest from Sfaturi

Go to Top