Fii la curent!

De ce trebuie să postim miercurea şi vinerea…

in religie by

Încă de mici suntem învățați de bunici că în fiecare zi de luni, miercuri și vineri trebuie să ținem post pentru a ne merge bine în viață. Dar oare câți dintre noi știm cu adevărat ce însemnătate are postul în aceste zile?

Luni se postește pentru sănătate și paza îngerilor

Potrivit sfinților părinți, în ziua de luni se postește pentru sănătate și pentru paza îngerilor. Cât privește postul din zilele de miercuri și vineri, acesta datează chiar din primele veacuri creștine. Potrivit Sfintei Tradiții, sfântul Petru, episcopul Alexandriei, a afirmat că “în a patra zi (miercuri) şi Vinerea… se cuvine nouă să postim după tradiţie…, căci în a patra, sfat nelegiuit au făcut iudeii asupra Domnului, iar Vinerea, fiindcă pentru noi a pătimit El”.

În consecință, orice credincios trebuie să postească miercuri pentru că în această zi cărturarii s-au întâlnit și au pus la cale să-l prindă pe Isus. Și tot miercuri este ziua în care Iuda l-a vândut pe Mântuitor pentru 30 de arginți. Ziua de vineri este cea în care Mântuitorul a îndurat cele mai grele patimi, a fost răstignit și a murit pentru mântuirea noastră.

De aceea, cine postește vineri îi arată Mântuitorului recunoștință pentru că ne-a făcut părtași la viața Sfintei Treimi. Totodată, trebuie să postim toate posturile de peste an, înţelegând aici toate zilele de post rânduite de Biserică.

Felicia Iederă

Latest from religie

Go to Top