Fii la curent!

Există un loc, în România, unde nimeni nu fură nimic!

in Știri by

Chiar daca nu iti vine a crede, in Romania inca mai exista locuri unde nu se fura. Este locul unde oamenii lasa dimineata banii la poarta, intr-o plasa, si seara gasesc paine in sacosa.

Nu iti vine a crede?

Uite unde este locul si ce sustin localnicii!

Eibenthal, o localitate situata in sudul judetului Mehedinti, in muntii Banatului, s-a infiintat in anul 1827, in timpul celui de-al doilea val de colonizari cu cehi, care avea ca scop securizarea zonei de frontiera a Imperiul Austro-Ungar, in special a zonei Portilor de Fier.

La Eibenthal nu exista post de politie si nici nu ar fi nevoie fiindca nu se fura nimic. De altfel, in localitatile din Clisura Dunarii infractionalitatea este scazuta, localnicii care traiesc in acest colt al Mehedintiului fiind oameni deosebit de linistiti.

In sat nu mai exista de multa vreme un magazin satesc, astfel ca distribuitorul de paine nu are alta metoda la indemana. Pana acum nimeni nu s-a plans ca i-au disparut banii sau painea.

“Procedam asa pentru ca altfel nu se poate in zona aceasta, nu sunt magazine, doar asa. Pot sa spun ca a devenit o traditie in localitatea aceasta acest obicei. Luam plasa, verificam banii, este scris si un biletel pe care il verific, dupa care punem painea. Nu s-a intamplat niciodata sa se fure din plasa nici painea, nici banii”, spune Iovan Giursa, sofer de cinci ani pe masina de paine.

”Eibenthal este un sat de etnie ceha, nu ne furam caciula unii la altii si acest obicei il avem din 1996. Aprovizionarea cu paine se face din comuna Svinita de la aproximativ 20 de kilometri, se distribuie de trei ori pe saptamani, marti, joi si sambata.

Si preotul satului, Vaclav Masek, spune ca garajul casei sale este mereu deschis, dar nu a fost vreodata calcat de hoti:

“Aici in sat nu se fura, eu am garajul deschis tot timpul si am diferite lucruri acolo, nu mi s-a furat nimic. In primul rand Eibenthal este cel mai civilizat dintre toate satele cehe. De 13 ani de cand sunt eu preot aici eu nu am auzit sa se fure ceva”.

Localnicii vorbesc cu mandrie despre satul lor, unde nu a fost niciodata nevoie de interventia politiei.

”Suntem oameni linistiti, suntem siguri unul pe altul ca nimeni nu fura si plasele le lasam aici fara nicio grija. Gasim si restul de la bani in plasa si suntem foarte multumiti. Daca suntem la camp rugam pe vreun vecin sa ia plasa ca sa nu se intareasca painea, dar acum ca e iarna venim mai repede”, spune o localnica.

”Eu de cand ma stiu nu s-a furat, nu sunt probleme, lumea nu intra in casa, ramane la poarta striga daca iese cineva bine, daca nu, nu se baga in curte. Punem banii in plasa pentru paine, scriem un bilet si baiatul pune piane atat cat am scris”, spune o alta localnica a Eibenthalului.

Latest from Știri

Go to Top