Stay tuned

Explicația unui paradox românesc: Pâinea se scumpeşte, deşi anul acesta avem o producţie record la grâu…

in Știri by

Se pare că pâinea s-ar putea scumpi, din această lună, cu cel puţin 10 procente.

Acesta este anunţul producătorilor din panificaţie, care susțin că a avut loc o scumpire a grâului.

Ce să mai, tipic românesc, deşi avem producţie record anul acesta, se pare că nu este de calitate, din cauza ploilor.

Cel care a anunțat producţia bogată de grâu a anului în curs este chiar ministerul agriculturii. Numai că, din păcate, nu este şi de calitate.

Ceea ce înseamnă că făina nu va fi foarte bună, așa că aluatul va trebui ajutat să dospească.

Aurel Popescu, Rompan a declarat: “Din punct de vedere calitativ am avut probleme, pentru că în perioada recoltării a plouat mult şi grâul s-a deteriorat destul de mult din punct de vedere al indicilor de panificaţie. Situaţia nu este grozavă şi trebuie să ne folosim toată măiestria noastră de brutar să scoată pâine pe piaţă. Şi din punct de vederea al glutenului, şi al proteinei, sunt mai slabi decât în anii anteriori şi trebuie să lucra cu maiele, să ţinem pâinea mai mult la dospit.”

Boromiz Constantin, director general la o fabrică de pâine: „Preţurile urmează tendinţa globală. Să nu uităm că suntem într-o regiune bine poziţionată, cu ieşire la Marea Neagră, la Dunăre, la vest şi preţul ia direcţia internaţională. Dar grâu este pe piaţa românească. A crescut datorită cerererii internaţionale. Este mare nevoie la nivel internaţional.”

Prețul pâinii va fi influențat şi de creșterea tarifelor carburanților, iar acesta este un subiect care îi îngrozește pe români!

De ce?

Pentru că românii consumă multă pâine, mai precis 95 de kilograme de pâine pe an, cu 35 de kilograme peste media europeană.

Latest from Știri

Go to Top