Stay tuned

Icoana Maicii Domnului “Grabnic Ascultatoarea” de la Manastirea Dochiariu din Sfântul Munte Athos

in spirituality by

Icoana Maicii Domnului “Grabnic Ascultatoare” de la Manastirea Dochiariu

Icoana Maicii Domnului numita “Gorgoepicusa”, adica “Grabnic Ascultatoarea”, este o icoana facatoare de minuni pastrata in Manastirea Dochiariu, in Sfantul Munte Athos. Aceasta icoana este una dintre cele mai iubite si renumite icoane ale Maicii Domnului, din intreg Sfantul Munte. Icoana este zugravita in fresca, pe exteriorul peretelui estic al trapezei, iar trapeza se afla in partea stanga a intrarii in curtea manastirii Dochiariu. Este cinstita in mod deosebit pe 1 octombrie.

Din vechime, ni s-a pastrat marturisita urmatoarea minune:

In anul 1664, calugarul Nil, avand ascultarea la trapeza manastirii, obisnuia sa vina de la bucatarie tinand in mana o faclie aprinsa. Faclia, precum era in vreme, fiind unsa cu smoala, scotea un fum negru si innecacios.
Zilnic, in drum spre sala de mese, calugarul Nil trecea pe langa o icoana a Maicii Domnului, zugravita in fresca, pe unul dintre peretii exteriori ai trapezei. Intr-o zi, calugarul a auzit o voce zicand:


“Calugare, nu mai trece pe aici, cu lumanarea aprinsa, care atata fum imi lasa pe icoana.”
Nepricepand cuvantul, ori crezand ca este vreo gluma facauta de vreun frate, calugarul si-a vazut mai departe de treaba lui.
La scurt timp insa, el auzi iarasi vocea aceea, in acelasi loc, zicand:

“Monahule nesimtitor, cat ai sa mai necinstesti icoana mea?”

Pe loc, calugarul a ramas orb. Abia atunci a inteles calugarul acela ca Maica Domnului ii vorbise, ca una ce rabda zilnic fumul cel negru si innecacios ce iesea din faclia lui. Dupa aceasta intamplare, parintii au asezat sub icoana un vas pentru ars tamaia, astfel incat trapezarul sa cinsteasca tot timpul pe Maica Domnului.

Calugarul orb, Nil, isi petrecea tot timpul sau intr-o strana, in fata icoanei, rugandu-se acesteia spre a-l ierta si vindeca. Maica Domnului s-a aratat drept mijlocitoare a rugaciunilor calugarilor, care au dus la vindecarea orbului. Maica Domnului a spus calugarilor ca ea este cea care le inalta rugaciunile la Dumnezeu, de aceea si numele ei este “Gorgoepikousa”, adica “Grabnic Ascultatoarea”.


Dupa multa pocainta, inaintea icoanei Maicii Domnului, calugarul Nil a auzit din nou vocea cea minunate, zicand:


“Monahule, rugaciunile tale au fost primite. Esti iertat si vei vedea din nou. Spune-le parintilor si fratilor care se nevoiesc aici ca Eu sunt Maica lui Dumnezeu Cuvantul, a doua dupa Dumnezeu, ocrotitoarea Sfintei Manastirii acesteia, a Arhanghelilor si a Sfantului Ierarh Nicolae. Sa vina catre mine in orice nevoie si-i voi asculta pe ei, si pe orice crestin ortodox ce va veni catre mine cu evlavie, caci eu sunt Grabnic Ascultatoare – Gorgoepikousa.”

Dupa aceasta intamplare, parintii manastirii Dochiariu au blocat culoarul acela, asa incat nimeni sa nu mai treaca pe acolo, ci fiecare sa poata sta sa se roage in fata sfintei icoane. Mai tarziu, parintii au construit un paraclis in cinstea icoanei Maicii Domnului “Grabnic Ascultatoarea”, in care au asezat o copie a frescei, ferecata in aur si argint.


In fata acestei icoane se canta zilnic Paraclisul Maicii Domnului.

Maicii Domnului “Grabnic Ascultatoarea” este un izvor neincetat de mangaieri si tamaduiri, ea fiind cinstita in intreaga lume, mai ales ca ocrotitoare a familiilor crestine si, in mod special, ca ajutatoare pentru femeile care nu pot naste prunci.

Toti barbatii ortodocsi care calca in Sfantul Munte Athos, trebuie sa mearga negresit la Manastirea Dochiariu
si sa se inchine cu multa credinta in fata icoanei maicii Domnului “Grabnic Ascultatoare”.

Latest from spirituality

Go to Top