Fii la curent!

Incredibila comoară ascunsă în județul Gorj…

in Știri by

La doar câteva sute de metri de Peștera Muierilor, în Baia de Fier din județul Gorj, zace singura mină de grafit din România. O incredibilă comoară ascunsă, deși cererea pentru acest zăcământ este imensă.

În trecut, producea 40.000 de tone de grafit pe an

Dacă în anul 1994 în mina de grafit de la Baia de Fier se produceau în jur de 40.000 de tone de zăcământ pe an, lipsa tehnologiei dar și a unor probleme de management a făcut ca locul să fie închis de mult timp și nimeni să nu știe dacă va mai fi sau nu redeschis vreodată. În condițiile în care, spun specialiștii, în mina există și acum rezerve uriașe, iar exploatarea acesteia ar aduce cu sine și multe locuri de muncă.

Potrivit lui Mihai Putz, profesor universitar la Universitatea de Vest, grafitul este compus din mii se straturi de grafen, un element de bază cu care cercetătorii americani lucrează la o tehnică prin care bateriile să devină mai rezistente. Totodată, Samsung este compania care a inventat chiar bateriile din grafen, a căror caracteristică este că se încarcă în doar 12 minute. Nu în ultimul rând, specialiștii susțin că grafenul se poate folosi şi la implanturi, se absoarbe bine şi este bine absorbit de organism.

Felicia Iederă

Tags:

Latest from Știri

Go to Top