Înscrieri clasa pregătitoare 2019. Începe a doua etapă de înscriere a copiilor care merg din toamnă la şcoală

in Știri by

Inscrieri clasa pregatitoare 2019. Marti, 2 aprilie, a inceput a doua etapa de inscriere in invatamantul primar pentru anul scolar 2019-2020. Sunt peste 240.000 de copii in tara, din care 15.000 in Bucuresti care vor incepe la toamna scoala.

Conform ministerului Educatiei, in prima etapa de inscriere in invatamantul primar pentru anul scolar 2019-2020, au fost depuse 150.084 de cereri.

In conformitate cu prevederile ordinului de ministru nr. 3.181/2019, a doua etapa din procesul de inscriere a copiilor in invatamantul primar este programata intre 2 si 8 aprilie si se adreseaza copiilor care nu au fost inscrisi/nu au participat in prima etapa, relateaza observator.tv.

Cererile de inscriere se completeaza din nou, in functie de locurile disponibile.

Listele finale vor fi afisate in 11 aprilie.

Ulterior, conform metodologiei de inscriere, in saptamana 12-19 aprilie, inspectoratele scolare vor centraliza si solutiona cererile parintilor/tutorilor legal instituiti/reprezentantilor legali ai copiilor care nu au fost inca inscrisi in vreo unitate de invatamant, avand in vedere, cu prioritate, interesul educational al copilului.

In prima etapa s-au inscris peste 150.000 de copii

In prima etapa (4 – 22 martie), au fost completate si depuse, la nivel national, 150.084 de cereri.

Dintre acestea, 128.703 cereri (85,8%) vizeaza copii care implinesc varsta de 6 ani pana in 31 august 2019, inclusiv, iar 21.381 de cereri (14,2%), copii care implinesc varsta de 6 ani in perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2019, inclusiv.

Cele mai multe cereri, respectiv 15.195, au fos depuse in Capitala. In judetele Suceava si Iasi s-au depus peste 6.000 de cereri, iar in Judetele Prahova, Constanta si Cluj s-au depus peste 5.000 de cereri. In judetul Tulcea s-au inscris cei mai putini copii, resectiv 1.444.

Cine se poate inscrie in clasa pregatitoare

In clasa pregatitoare pot fi inscrisi copiii care implinesc varsta de 6 ani pana la 31 august 2019, inclusiv. La solicitarea parintilor, copiii care implinesc varsta de 6 ani in perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2019, inclusiv, pot fi inscrisi daca evaluarea dezvoltarii psihosomatice atesta pregatirea pentru parcurgerea cu succes a clasei pregatitoare.

Evaluarea dezvoltarii psihosomatice a copiilor se efectueaza sub coordonarea Centrului Judetean/al Municipiului Bucuresti de Resurse si Asistenta Educationala (CJRAE/CMBRAE) in perioada 26 februarie – 20 martie.

La ce scoala poate fi inscris un copil

Fiecare unitate de invatamant in care se organizeaza clasa pregatitoare are obligatia sa instituie, cu caracter informativ, Ziua portilor deschise, in intervalul 26 februarie – 9 martie. De asemenea, fiecare unitate de invatamant, trebuie sa afiseze numarul de clase pregatitoare care vor functiona in anul scolar 2019-2020.

Aceste informatii, precum si circumscriptiile scolare, perioada de desfasurare a evaluarii dezvoltarii psihosomatice si adresele unitatilor/institutiilor in care se desfasoara evaluarea psihosomatica trebuie afisate si pe site-urile inspectoratelor scolare judetene/pagina web a Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti, respectiv pe site-urile unitatilor de invatamant (daca exista).

Fiecare locuinta este arondata unei unitati de invatamant din proximitate – scoala de circumscriptie. Inspectoratele scolare judetene si Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti au responsabilitatea organizarii sau, dupa caz, a reorganizarii circumscriptiilor. Nu in ultimul rand, inspectoratele scolare vor solutiona orice situatie legata de inscrierea in invatamantul primar, in interesul educational al elevului.

Inspectoratele scolare si unitatile de invatamant au si misiunea de a asigura permanent, corect si cat mai rapid, informarea si consilierea parintilor pe tema prevederilor legale si ale metodologiei de inscriere.