Învățământul profesional devine obligatoriu pentru elevii cu medii sub 5, care susțin Evaluarea Națională anul acesta. Metodologia de admitere la liceu a fost publicată în Monitorul Oficial

in Știri by

Invatamantul profesional devine obligatoriu pentru elevii care sustin Evaluarea Nationala anul acesta si obtin o medie de admitere sub 5. Prevederea apare in metodologia de admitere la liceu publicata in aceasta dimineata in Monitorul Oficial si semnata de ministrul interimar Daniel Breaz.

Media de admitere la liceu se calculeaza in continuare luand in calcul media de la Evaluarea Nationala 2020 (care are o pondere de 80% in media de admitere la liceu) si media generala de absolvire a claselor V-VIII (care are o pondere de 20%), scrie edupedu.ro.

Elevii care sustin Evaluarea Nationala 2020 si care vor avea o medie de admitere la liceu sub 5 nu vor intra in procesul de repartizare la licee, fie ele tehnologice, teoretice sau vocationale. Singura ruta catre care va trebui sa se indrepte este cea profesionala, de 3 ani, duala sau clasica.

Limita de 5 pentru admiterea la liceu este prevazuta la articolul 2, alineatul 10 din ordinul publicat astazi in Monitorul Oficial, care spune urmatoarele:

“(10) La procesul de admitere in invatamantul liceal de stat pentru anul scolar 2020-2021 participa numai elevii care au sustinut evaluarea nationala si a caror medie de admitere, calculata conform pct. I al anexei nr. 2 la prezentul ordin, este minimum 5.00 (cinci).”

Monitorul Oficial a publicat astazi, 5 septembrie 2019, Ordinul privind organizarea si desfasurarea admiterii in invatamantul liceal de stat pentru anul scolar 2020 – 2021. La aceasta admitere la liceu participa elevii care pe 9 septembrie 2019 intra in clasa a VIII-a si care sustin in vara lui 2020 examenele de Evaluare Nationala 2020. Ordinul poarta semnatura ministrului interimar al Educatiei, Daniel Breaz, si a fost aprobat in Minister pe 27 august 2019.

Amintim ca Ministerul Educatiei a discutat introducerea limitei mediei 5 pentru admiterea la liceu in sedinta din 14 august a Comisiei de Dialog Social de la nivelul institutiei (detalii aici). Potrivit surselor Edupedu.ro, votul in sedinta Comisiei de Dialog Social a fost de 3 la 2, in favoarea limitarii accesului la liceu, astfel:

Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Federatia Sindicatelor din Educatie Spiru Haret (FSE Spiru Haret) si Federatia Asociatiilor de Parinti au votat “pentru“, in timp ce Asociatia Elevilor din Constanta (AEC) si Consiliul National al Elevilor (CNE) au votat “impotriva“.

Presedintele Asociatiilor de Parinti, Iulian Chistache, care s-a exprimat in favoarea limitarii accesului la liceu pentru elevii cu medii sub 5, a declarat atunci pentru Edupedu.ro ca “noi, Federatia Nationala a Asociatiilor de Parinti, ne-am fi dorit ca prima generatie care se supune acestei reglementari sa fie formata din elevii care incep gimnaziul, deci care intra in clasa a V-a acum, in toamna. In plus, Ministerul Educatiei ar trebui sa vina cu actiuni compensatorii, cu consilieri de orientare scolara si cu actiuni de consiliere inclusiv a parintilor, care de multe ori refuza aceasta ruta“. Dar decizia de introducere a acestei masuri peste 4 ani, cand elevii care intra acum clasa a V-a ar ajunge la final de gimnaziu, “s-ar fi putut realiza numai prin modificarea Legii educatiei, nu prin ordin de ministru”, a continuat liderul parintilor.

“Problema pe care trebuie sa o constientizeze parintii este ca un copil care se ducea cu nota 3 la un liceu teoretic avea sanse aproape de 0 sa obtina diploma de Bacalaureat. In aceasta situatie, isi facea mai mult rau, mergand pe o ruta de esec, in final. De aceea am hotarat ca acesti elevi cu medii de admitere de sub 5 sa mearga la profesionala. Nimic nu il impiedica pe elevul cu medie de 4,90 ca, la finalul clasei a IX-a, sa se transfere la liceu, cu diferentele de rigoare si daca media la final de clasa este egala cu ultima medie din clasa in care vrea sa se transfere. Si nimeni nu il impiedica pe elev sa mearga catre universitate si de la profesionala, trebuind sa faca doar un an in plus de liceu“, a declarat presedintele Federatiei Nationale a Asociatiilor de Parinti din Invatamantul Preuniversitar.

De partea cealalta, presedintele Asociatiei Elevilor din Constanta (AEC), Andrei-Mihai Tanase, a afirmat atunci pentru Edupedu.ro ca interdictia de a intra la liceu cu medii sub 5 “este de natura sa plaseze o stigma si mai mare pe sistemul de invatamant profesional”, “accentuand mentalitatea promovata de multe ori si de parinti sau elevi prin replicile de tipul ‘Invata, sa nu ajungi la profesionala’“.

“Suntem de parere ca sistemul de invatamant romanesc ar trebui sa asigure o flexibilitate in parcursul educational al elevilor, in functie de competentele si potentialul lor. Astfel, asa cum am facut-o si in Comisia de Dialog Social, solicitam Ministerului Educatiei Nationale eliminarea acelei prevederi din cadrul proiectului de ordin“, a precizat Tanase.