Fii la curent!

Istoria mai puțin știută a Cazinoului de la Vatra Dornei

in Știri by

Când nici un român nu auzise vreodată pronunțându-se cuvânul cazinou, la Vatra Dornei, a văzut lumina zilei una dintre cele mai incredibile locații care s-au construit vreodată în România și prima de acest gen: Cazinoul de la Vatra Dornei. Iată istoria mai puțin știută a acestuia.

Oaspeți remarcabili

Cunoscut și sub denumirea de Cazinoul Băilor sau Pavilionul Central al Băilor, Cazinoul din Vatra Dornei a fost construit în perioada anilor 1896-1898, în perioada în care orașul s-a aflat sub coroana austriacă. De altfel, aprobarea pentru constuirea acestui edificiu i-a fost acordată primarului de la acea vreme, Vasile Deac de însuși împăratul Franz Iosif al Austriei.

Potrivit istoriei, pentru ridicarea cazinoului, a fost strânsă o sumă considerabilă din chetă publică, la care a contribuit chiar împăratul Franz Iosif, la care s-a adăugat un împrumut de la o bancă vieneză. Lucrările au început în anul 1896 și s-au încheiat trei ani mai târziu.

Inaugurarea oficială a cazinoului a avut loc la 10 iulie 1899, iar toată lumea a rămas uimită atât de arhitectura folosită, cu note ale renașterii germane dar mai ales de cât mai ales de cele trei policandre uriașe de cristal de Murano. Întrucât cazinoul nu reprezenta la acea vreme doar un loc unde să pierzi sau să câștigi sume mari de bani, având și o sală de teatru, o bibliotecă, un restaurant, o cofetărie dar și alte spații de utilitate publică, acestuia i-au călcat pragul în timp, multe personalități de seamă precum Lucian Blaga, Nicolae Iorga, Corneliu Zelea Codreanu, A.C. Cuza, generalul Ion Antonescu, Emil Bodnăraș, Gheorghe Gheorghiu-Dej, Eugen Jebeleanu dar și bogați din Viena, Berlin, Budapesta sau din alte mari orașe ale Europei. Din nefericire, în perioada comunismului cazinoul a fost naționalizat și transformat în club muncitoresc, iar în ianuarie 2003 cazinoul a fost revendicat de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților. O bucată din istoria României așteaptă și acum să renască ca pasărea Pheonix…

Felicia Iederă

Tags:

Latest from Știri

Go to Top