Vă amintiți cum în copilăria noastră eram amenințați că nu vom primi nimic de la Moș Nicolae decât eventual o nuielușă dacă nu vom fi cuminți? Credeați că e o glumă? Veți fi surprinși să știți că această nuielușă are o istorie…
Sfântul Nicolae, blând dar sever cu cei nedrepți
Potrivit legendei, sfântul Nicolae a fost un personaj extrem de bun și blând cu copiii, însă a avut și o latură severă cu cei care au călcat strâmb. Istoria bisericească spune că Nicolae a păstorit comunitatea creștină din cetatea Mira Lichiei, în secolul al III-lea după Hristos.
Într-una din reuniunile vremii, când nu mai puțin de 318 episcopi și preoți la Niceea s-au întâlnit pentru a dezbate învățăturile drepte și pentru a îndepărta ereziile din biserică, se spune că
Episcopul Nicolae a avut o polemică dură cu Arie, unul dintre cei care interpretau greșit misiunea lui Iisus și credința creștină. Istoria spune că Nicolae s-ar fi supărat atât de tare, că i-ar fi dat o palmă lui Arie.
În timp, oamenii au ținut cont de întâmplarea de la Sinodul bisericesc și așa a apărut obiceiul să le fie dată o nuielușă celor care nu sunt cuminți.
Nuielușa ruptă dintr-un pom
Tradiția românească spune că nuielușa trebuie ruptă dintr-un măr sau dintr-un prun, neapărat un pom tânăr și roditor iar dacă vreun copil a primit-o trebuie să o pună în apă și să o țină în casă până la Crăciun. Dacă aceasta înmugurea, se credea că micuțul va crește ca un creștin adevărat și va fi înțelept.
Felicia Iederă