Stay tuned

Lumina Sfântă de la Ierusalim va fi adusă în România pentru al unsprezecelea an consecutiv

in spirituality by

Lumina Sfanta va fi adusa si anul acesta in Romania, pentru a unsprezecea oara, cu prilejul sarbatorii Invierii Domnului Iisus Hristos, anunta basilica.ro

Traditia a fost instituita de Patriarhul Daniel in anul 2009.

De atunci, in fiecare an o delegatie a Patriarhiei Romane participa la ceremonialul de la Mormantul Domnului si aduce Lumina Sfanta in Romania.

Cu ajutorul delegatiilor eparhiale venite pe Aeroportul Henri Coanda in seara zilei de 27 aprilie 2019, Lumina Sfanta va ajunge la credinciosii romani din tara noastra in noaptea de Inviere.

Ceremonialul pogorarii Sfintei Lumini

Ceremonia pogorarii Sfintei Lumini constituie, pana astazi, un eveniment religios de maxima importanta pentru Biserica Ortodoxa, scrie extranews.ro.

Ceremonialul incepe in dimineata Sambetei Mari si are anumite etape. Se sting toate candelele dinauntrul Bisericii, iar Mormantul lui Hristos este pecetluit cu ceara curata.

In jurul orei 12:00 in Biserica intra Patriarhul grec-ortodox si incepe traditionala procesiune, care consta in inconjurarea de trei ori a Sfan­tului Mormant.

Dupa procesiune se despecetluieste Mormantul si schevofilaxul (cleric care are in grija sa obiectele si vesmintele liturgice, in principal, dar si toate celelalte obiecte pretioase sau sacre din tezaurul bisericii) duce in interior candela „neadormita” stinsa, care urmeaza sa se aprinda de la Sfanta Lumina.

In continuare, Patriarhul Ierusalimului ramane imbracat numai cu un stihar alb.

Dupa ce ia patru manunchiuri de cate 33 de lumanari fiecare, intra in Mormant. Impreuna cu el intra si reprezentantul armenilor, care are dreptul sa stea in incaperea de dinaintea incaperii cu Sfantul Mormant, de unde il urmareste pe patriarh.

Inauntrul Mormantului propriu-zis, patriarhul citeste in genunchi rugaciunea speciala si il roaga pe Iisus Hristos sa daruiasca Lumina ca binecuvantare si sfintire pentru oameni.

Apoi, in urma rugaciunii, lumina sfanta se arata si se raspandeste in Biserica. In acelasi timp aprinde si candela „neadormita” din launtrul Mormantului.

Ceremonia se intregeste cu iesirea Patriarhului si impartirea flacarii sfinte credinciosilor.

Tags:

Latest from spirituality

Go to Top