Fii la curent!

Mobila pictată în Transilvania a ajuns în toată lumea: transformă o casă banală într-un muzeu

in Știri by

Intr-un atelier din satul Cisnadioara, din judetul Sibiu, Mircea Ungurean (50 de ani), inginer de profesie, si iubita lui, pictorita Oana Cerbu (34 de ani), au pus pe picioare o afacere de familie cu piese superbe de mobilier, pictate manual, care au cucerit clienti din toata lumea, relateaza adevarul.ro.

Ideea i-a venit lui Mircea Ungurean in 1996 cand a vazut, la Brasov, un atelier de mobila al unei doamne de origine maghiara, care picta piesele cu motive traditionale unguresti.

„Atunci m-am gandit sa incerc sa continui traditia veche a mobilierului pictat sasesc, pentru ca bunica mea era sasoaica. Pana sa ma apuc, au trecut sapte ani, si in 2003 practic am inceput afacerea. Am dat anunt in ziar si, cu ocazia asta, am cunoscut-o pe Oana, cu care colaborez de atunci, si am transformat treaba asta intr-o afacere de familie. Avem cinci tamplari la atelierul de tamplarie si trei persoane la pictura“, a povestit Mircea Ungurean pentru sursa citata.

Inainte de a incepe, cei doi s-au documentat si au citit mult despre mobilierul traditional sasesc: au vizitat Muzeul Astra din Sibiu, au studiat piesele de patrimoniu din depozitele muzeului si au facut excursii de documentare in satele transilvanene.

Piesele lor de mobilier sunt impodobite cu flori traditionale din Transilvania, stilizate. Specialistii din atelier fac mobila la scara normala (paturi, noptiere, comode, dulapuri, mobila de bucatarie, usi pictate, scaune, bancute, cuiere, birouri, cufere, scaunele pentru copii), dar si mici obiecte de decor, ceasuri, cutii de bijuterii sau ustensile de bucatarie.

Culorile, designul si simbolurile mobilei pictate i-au fascinat pe straini, astfel ca Mircea Ungurean si Oana Cerbu au clienti din toata lumea. Mobilierul pictat la Cisnadioara a ajuns in Japonia, Pakistan, India, Australia, Israel, Danemarca, Germania, Italia, Franta, Marea Britanie, SUA si in Canada.

Printre proiectele lor se succes se numara o cofetarie de la Versailles, un magazin alimentar de produse naturale de langa München, Germania, si un cabinet medical la Luxemburg, toate mobilate in stil sasesc, mai noteaza adevarul.ro.

Un scaun lucrat si pictat in atelierul de la Cisnadioara costa intre 450 si 550 de lei, noptierele – 600 de lei, dulapurile – 2.600 de lei, paturile – 2.000 de lei, comodele – 1.600 de lei. Firma are o cifra de afaceri de 50.000 de euro pe an, cu un profit de aproximativ 25 la suta.

Latest from Știri

Go to Top