Moșii de toamnă 2023. Rugăciune pentru sufletele celor plecați la cele veșnice

in religie by

Moșii de toamnă 2023. Iată o rugăciune puternică pe care să o rostești în Sâmbăta Morților 2023, pentru cei trecuți la cele veșnice!

În prima sâmbătă din luna noiembrie, Biserica Ortodoxă a stabilit să sărbătorească pomenirea celor adormiți, o zi cunoscută în tradiția populară ca „Moșii de toamnă”.

În toate lăcașurile de cult, după Sfânta Liturghie, se oficiază parastase de obște pentru cei care au trecut înaintea Domnului.

În Biserica Ortodoxă există mai multe zile de pomenire a morților, iar cele mai cunoscute sâmbete dedicate acestui scop sunt Moșii de vară, care se celebrează în sâmbăta dinaintea Pogorârii Duhului Sfânt, și Moșii de toamnă, sărbătoriți în sâmbăta dinaintea Înfricoșatei Judecăți.

Rugăciune pentru sufletele celor plecați la cele veșnice

„Pomeneste, Doamne, pe cei ce intru nadejdea invierii si a vietii celei ce va sa fie au adormit, parinti si frati ai nostri si pe toti cei care intru dreapta credinta s-au savarsit, si iarta-le lor toate gresalele pe care

cu cuvantul sau cu lucrul sau cu gandul le-au savarsit si-i asaza pe ei, Doamne, in locuri luminoase, in locuri cu verdeata, in locuri de odihna, de unde a fugit toata durerea, intristarea si suspinarea si unde cercetarea fetei Tale veseleste pe toti sfintii Tai cei din veac.

Daruieste-le lor si noua imparatia Ta si impartasirea bunatatilor Tale celor negraite si vesnice si desfatarea vietii Tale celei nesfarsite si fericite. Ca Tu esti invierea si odihna adormitilor robilor Tai (N), Hristoase, Dumnezeul nostru, si Tie slava inaltam, impreuna si Celui fara de inceput al Tau Parinte si Preasfantului si Bunului si de viata facatorului Tau Duh, acum si pururea si in vecii vecilor.

Amin. Cu sfintii odihneste, Hristoase, sufletele adormitilor robilor Tai, unde nu este durere, nici intristare, nici suspin, ci viata fara de sfarsit.