Firma britanica Concept Realisation a definitivat studiul de prefezabilitate pentru spital al Brasovului, document ce a fost prezentat, acum cateva zile, public, in sedinta Consiliului Local.
Realizarea acestui studiu a plecat de la structura recomandata prin Ordinul de Ministru nr. 1394/01.11.2018 (prin care se stabilesc specialitatile si numarul de paturi pentru viitorul Spital Clinic Regional) si a tinut cont de toate sugestiile din partea administratiei locale, medicilor, mediului universitar si tuturor partilor implicate in proiect, dar si de modele deja functionale in strainatate sau in tara (spitalul de la Cluj), peste care s-au suprapus statistici medicale si demografice specifice Brasovului si regiunii ce urmeaza a fi deservita de acest spital, scrie bizbrasov.ro.
E mai complicat sa reabilitezi ceva vechi
Nasser Massoud, directorul general al firmei britanice Concept Realisation, a precizat ca in vederea realizarii acestui studiu preliminar, care va sta la baza proiectului noului spital, s-a luat in calcul ca ar urma sa deserveasca o populatie de 1,2 milioane de locuitori, respectiv ca va functiona ca un spital regional, nu ca unul judetean. „Din studiile efectuate, ne-am dat seama ca actuala infrastructura a Spitalului Judetean nu mai corespunde cerintelor actuale si era mult mai complicat sa reabilitam vechiul spital si era practic nevoie de o constructie noua. Prin acest studiu de prefezabilitate am redefinit profilul serviciilor necesare pentru populatia din aceasta zona”, a explicat Nasser Massoud.
Consultantii au remarcat, de exemplu, ca in prezent exista o cerere excesiva pentru servicii de urgenta, ce este generalizata la nivelul intregii tari. „Solutia nu este sa cream locuri suplimentare la Urgente, ci sa utilam asa cum trebuie untiatile medicale pentru a face fata afluxului de pacienti. Motivul pentru care oamenii apeleaza Urgente e ca nu au incredree in serviciile medicale oferite in alte clinici”, a remarcat consultantul.
Spitalul va avea o structura gandita inteligent
In conformitate cu acest studiu, noul spital ar urma sa aiba doar trei etaje, respectiv sa fie desfasurat mai mult pe orizontala, dar sa fie dotat si cu un heliport. „Este mai usor sa circuli pe o inaltime mai mica, decat pe una mai inalta, fiinca am putea avea si o cladire cu 10 etaje. Am gandit si structura fiecarui etaj. Astfel, la parter vom avea Urgentele, un laborator, o farmacie, dar s o zona de spitalizare de zi. La cel de-al doilea etaj vor fi sali operatie, ATI, servicii chirugicale, dar si sectiile de cardiologie invaziva si neinvazieva sau neurologie. La etajul al III-lea vom avea si o unitate de recuperare, dar si functiuni dadministrative, de cercetare, educare si formare. Intregul spitalul este gandit inteligent. De exemplu, langa Unitatea de Primiri Urgente va fi o unitate de imagistica, pentru a putea fi verficiata starea pacientilor care se prezinta”, a mai adaugat consultantul. De altfel, in urma discutiilor demarate in anul 2017, in noiembrie anul trecut, Ministerul Sanatatii a emis un ordin prin care se stabilesc specialitatile si numarul de paturi pentru viitorul Spital Clinic Regional. Conform ordinului, Spitalul Regional va avea 849 de paturi de spitalizare continua si 60 de paturi de spitalizare de zi pentru 31 de specialitati. Acestea sunt: Neurologie cu unitate de accidente vasculare cerebrale acute, Neurochirurgie, Oftalmologie, ORL, Chirurghie orala si maxilo-faciala, Pneumologie, Cardiologie cu unitate de supraveghere si tratament avansat al pacientilor cardiaci critici, Chirurgie toracica, Chirurgie cardiovasculara, Gastroenterologie, Nefrologie, Urologie cu transplant renal, Chirurgie generala, Ortopedie, Chirurgie plastica, Microchirurgie reconstructiva, Arsi, Chirurgie vasculara, Dermatovenerologie, Medicina interna, Endocrinologie, Diabet zaharat, nutritie si boli metabolice, Alergologie si imunologie clinica, Hematologie, Psihiatrie acuti, Terapie intensiva, Chirurgie pediatrica, Pediatrie, Terapie intensiva pediatrie, Obstretica-ginecologie, Neonatologie, Oncologie medicala.
De altfel, primarul George Scripcaru a precizat ca odata cu finalizatrea acestui studiu au fost discutate cu reprezentantii BERD (cu care a fost semnat un acord in vederea implementarii proiectului noului spital) cateva posibile variante de finantare, una dintre acestea vizand accesarea unor bani europeni. Contractul de consultanta BERD pentru constructia Spitalului Regional Brasov a fost semnat in 19 februarie 2019.
„Pentru noi era de interes sa avem acest studiu preliminar pentru a determina structura orientativa a spitalului. Conform acordului pe care il avem cu Primaria Brasov, am pregatit termenii de referinta pentru lansarea achizitiei de consultanta pentru pregatirea proeictului si cam in 3 luni vom semna contractul cu echipa de consutlanta. Ca sa ai premisele unui poriect functional, trebuie sa lasi timpul necesar fiecarei etape. Important e sa pui cap la cap toate etapele juridice, chiar si cele de mediu, lucruri ce dureaza luni bune. Daca vrem sa scurtam perioada de pregatire, atunci se prelungeste perioada de implementare”, a subliniat Venera Vald, reprezentant BERD.