Fii la curent!

Nu consumați legume crude congelate! Iată de ce…

in Sfaturi by

Este alertă în întreaga Europă după ce mai multe persoane au murit infectați cu listeria, după ce au achiziționat apoi au consumat porumb congelat. Specialiștii avertizează că e posibil ca și alte legume să fie congelate și ne îndeamnă să nu consumăm legumele crudele congelate, ci doar după ce le fierbem.

Cei mai afectați sunt cei cu sistemul imunitar slăbit

Cele mai multe cazuri de îmbolnăvire au fost înregistrate în Marea Britanie, Austria, Finlanda, Suedia și Austria iar specialiștii afirmă că, deși au avut loc dezinfectări, bacteria nu a putut fi distrusă definitiv. Mai mult, perioada de incubație este foarte lungă, de 70 de zile, de aceea e posibil să mai apară cazuri noi. În consecință, nu trebuie să mâncați legume congelate crude, ci doar fierte, pentru a nu vă contamina. Atenție! Persoanele cele mai afectate sunt copiii, femeile însărcinate și cei cu sistemul imunitar slăbit.

Simptomele intoxicării cu listeria

Listerioza este cauzată de infecţia cu bacteria Listeria monocytogenes. Printre simptomele care confirm apariția bolii sunt febra, voma, diareea, letargia, dificultăţi respiratorii şi nutriţie deficitară. Femeile însărcinate care dezvoltă listerioză pot experimenta doar formele uşoare ale bolii, similare unei răceli, cu toate că ele sunt expuse riscului de a naşte prematur sau, mai grav, de a naşte un copil mort. Persoanele cu sistem imunitar scăzut pot dezvolta și pneumonie, meningită sau septicemie.

Măsuri de precauție

Chiar dacă nu există un vaccine împotriva bacteriei care produce listerioza, ne putem feri preparând corespunzător alimentele, în special carnea și ouăle și spălând fructele și legumele înainte să le mâncăm. De asemenea, evitați alimentele din lapte nepasteurizat și evitați să reîncălziți alimentele gătite la temperaturi ridicate.

Felicia Iederă

Loading...

Latest from Sfaturi

Go to Top