Fii la curent!

O comună din România, arată mai bine ca un oraș: „Aici mă simt ca într-o stațiune”

in Știri by

Poate ca nu iti vine sa crezi, dar pozele ne sunt martori, o comuna din Romania a ajuns sa arate mai bine decat majoritatea oraselor din tara! S-au asfaltat pana si drumurile agricole.

„Aici ma simt ca intr-o statiune”

Anul trecut, investitorii care au afaceri acolo au platit taxe si impozite locale de 2,5 milioane de lei.

La Ciugud au fost investite 27 de milioane de euro, fonduri europene, in asfalt, reteaua de apa, de canalizare si cea electrica.

Comuna Ciugud este formata din sase sate. Cinci dintre ele sunt asezate pe malul stang al raului Mures, iar satul Hapria este deja pe podisul Secaselor.

„Ca orice sat romanesc nu aveam apa, nu nu aveam… Era o comuna imbatranita, cu oameni fara prea multe sperante. Cu scolile darapanate, cu caminele culturale praf, fara viata culturala, fara prea multa viata sportiva. Veniturile proprii ale comunei Ciugud erau, transformate in euro acum, 15.000 de euro. Ce puteai sa faci cu ei?”, spune Gheorghe Damian, primar in comuna Ciugud.

In primul an al Romaniei in Uniunea Europeana, cand sute de primarii abia descopereau definitia fondurilor nerambursabile, Ciugudului ii era aprobat cel mai mare proiect din istoria comunei: sapte milioane si jumatate de euro pentru asfaltarea drumurilor, 47 de kilometri de retea de canalizare si 45 de kilometri de retea de apa curenta, potabila.

„In spatele tuturor lucrurilor stau oamenii. Era important sa avem o resursa umana capabila sa deruleze genul asta de proiecte”, spune Doru Dan Pop, administrator public Primaria Ciugud.

De zece ani, 11 tineri se ocupa strict de accesarea banilor europeni. Gandesc proiectele, le aseaza pe hartie si aduc banii. Se zice ca au aproape 100% rata de succes.

„In Ciugud au fost amenajate si statii de autobuz inteligente. Locuitorii au un panou electronic unde pot sa vada cat timp mai este pana cand autobuzul ajunge aici in statie si au chiar si automate de bilete”, relateaza Alexandra Groza, jurnalist Digi24.

Latest from Știri

Go to Top