Neagu Djuvara

Opinii despre Europa ale marelui om de știință și cultură, Neagu Djuvara

in Știri by

Neagu Djuvara (august 1916- ianuarie 2018) s-a născut și a decedat în București. A fost un reputat istoric, diplomat, filosof, jurnalist și romancier.

Și-a făcut studiile la Paris, licențiat în litere la Sorbona (istorie, 1937) și doctor în drept (Paris, 1940).

Iată cum vedea Neagu Djuvara Europa actuală într-un dialog cu Filip – Lucian Iorga, în volumul acestuia, “Trecutul este viu.”

“Acest nou Ev Mediu e deja prezent sub ochii noștri. Uită-te, de exemplu, la iraționalitatea tuturor acestor revolte ale tinerilor din Occident, care nu au o ideologie, un ideal sau un program. Acești revoltați au doar o voință distructivă, sunt contra, dar nu sunt în favoarea a nimic. Prevăd, pentru secolele care vin, o perioadă foarte haotică. Poate că haosul nu se va instala imediat, dar peste 100 de ani…

Problema cea mai gravă este că în lumea occidentală se nasc prea puțini copii, în timp ce este năpădită din toate direcțiile de imigranți. Cât despre Europa, este clar că, de la Atlantic la Ural nu mai face copii. Socotelile statistice, care sigur că dau rezultate destul de comice, au arătat că, pentru ca Europa să se mențină la nivelul de azi, ar trebui ca fiecare cuplu să aibă…doi copii și un sfert, adică între doi și trei copii.

Or, acum, media nu este nici măcar de un copil și jumătate la fiecare cuplu. Așa că nu este vina africanilor și asiaticilor că “invadează” Europa. Vina este a noastră, că lăsăm acest gol, pe care firesc ca ei să-l umple. Civilizașia europeană dă semne de oboseală. Pe lângă cele de mai sus, țările europene au trecut la armate de mercenari. Iar în câteva secole, Europa va fi ca Brazilia astăzi, “cafea cu lapte”, metisată.

Dacă actualul ritm se păstrează, peste 100 de ani Europa va fi aproape depopulată de vechii ei locuitori majoritari, iar imigranții vor lua locul acestei populații care se stinge din cauza scăderii demografice. In istorie, întotdeauna s-a petrecut așa. Nu putem spune același lucru despre Grecia antică sau despre Roma?

Între noi fie zis, cel puțin jumătate din italienii de azi sunt urmașii sclavilor de demult, care au populat Peninsula Italică. Mai ales dacă luăm în considerație regula universală conform căreia clasele superioare fac mai puțini copii, e evident că aceia care au creat Imperiul Roman și au ajuns la un apogeu al civilizașiei au dispărut de mult.”

Un articol de Dan Mlădinoiu