Fii la curent!

Pediatrul Mihai Craiu: ”Vă rog, dragi părinți, să fiți mai relaxați când copiii ating un cățel, o pisică sau se joacă în mijlocul gropii de nisip. La sistemul imunitar e important startul”

in Știri by

“Nu voi obosi in a spune ca, in doza corecta, murdaria este buna in prima parte a vietii. Excesul de curatenie, in momentul in care sistemul nostru imun invata regulile elementare ale jocului, este rau”. Mesajul este transmis de catre medicul pediatru Mihai Craiu. Pe “Spitalul Virtual pentru Copii”, platforma de educatie pentru sanatate fondata de cunoscutul medic, acesta avertizeaza ca, la sistemul imunitar, “este important startul”.

Medicul Mihai Craiu a lansat in 2017 proiectul “Spitalul Virtual pentru Copii”, prin care le ofera parintilor si colegilor medici/asistenti o platforma pentru discutarea temelor de sanatate in pediatrie, cea mai importanta fiind v@ccinarea, bazandu-se pe informatii si dovezi din surse reputate. Organizatia Mondiala a Sanatatii l-a declarat anul acesta pe Mihai Craiu “erou al v@ccinarii”, scrie edupedu.ro.

Mesajul integral al medicului pediatru Mihai Craiu, catre parinti, publicat pe Spitalul Virtual pentru Copii:

“Nu voi obosi in a spune ca, in doza corecta, murdaria este buna in prima parte a vietii. Excesul de curatenie, in momentul in care sistemul nostru imun invata regulile elementare ale jocului, este rau.

Ca si in viata, la sistemul imun este important startul. Ne nastem cu un sistem imun innascut, pe care il mostenim de la parinti. Acesta nu este mai bun sau mai prost decat la alti copii, la momentul nasterii, ci este atat de performant cat sunt genele pe care le avem de la familie.

Ulterior, pe aceasta zestre genetica putem cladi bine, sustenabil sau prost, complet artificial. Ce vreau sa spun? Doar interactiunea cu microorganisme diverse ne face abili in a identifica si a manageria diversele c0nflicte imune ulterioare. Organisme prezente in mediu sau aduse din exterior de catre medic, dupa atenuare, in v@ccinuri.

Ca la scoala… Daca interactionam cu multi profesori, cu orientari diverse, intr-o scoala multiculturala, intr-o societate complexa, e mult mai probabil sa performam in viata decat daca mergem la scoala de corectie, intr-o dictatura…

Va rog, dragi parinti, sa fiti mai relaxati cu atingerile nevinovate ale unui catel/pisici/copac/leagan sau cu joaca in parc in mijlocul gropii de nisip. Copiii trebuiesc invatati sa se spele pe maini dupa ce se joaca sau dupa ce merg la toaleta. In rest, e bine sa ne murdarim putin”

Latest from Știri

Go to Top