Polonia incepe lupta cu Supermarketurile. Vrea o taxă pe supermarketuri fara ca acestea sa poata creste preturile. Banii vor fi folositi pentru a ajuta saracii.
Supermaketurile care au profituri uriase vor fi supraimpozitate. Ele au o marja importanta de profit, asa ca nu vor avea probleme economice. Patronii lor vor avea profituri cu ceva mai mici dar suficient de mari.
Micii comercianti (90% polonezi) nu vor fi impozitati caci impozitarea se va face in functie de marimea cifrei de afaceri. Ponderea micilor comercianti in vanzari va creste ceea ce va pune presiune pe preturile fixate de supermarketuri si va dezvolta afacerile mici si mijlocii ale localnicilor.
Prin urmare, preturile pe termen mediu, nu vor creste pentru populatie.
In plus, Supraimpozitarea va strange sume semnificativa la stat care vor fi folosite pentru ajutorarea paturilor cele mai sarace ale populatiei.
Polonia vrea o taxă pe supermarketuri – informeaza Euroactiv preluand presa poloneza.
Guvernul polonez vrea să strângă jumătate de miliard de euro de la supermarketuri în acest an, din impunerea unei noi taxe pe vânzări.
Ministerul polonez de finanțe a prezentat marți principalele detalii ale impozitului, o promisiune a naționaliștilor conservatori făcută în cadrul campaniei electorale de anul trecut, scrie presa poloneză.
Astfel, statul va aplica trei cote de impozit (0,7, 1,3 și 1,9 procente) asupra veniturilor supermarketurilor ce depășesc 0,3 milioane de euro pe lună. Cea mai mare rată se va aplica vânzărilor realizate în weekend, veniturile de până la 67 milioane de euro vor fi taxate cu 0,7 la sută, iar ce depășește acest plafon va fi impozitat cu 1,3 la sută.
Anumite produse, precum medicamentele, apa și gazele naturale nu vor fi incluse în baza de impozitare.
Guvernul susține că prețurile nu vor crește în urma aplicării noului impozit, care este așteptat să ajute micile afaceri din comerț. Lanțurile străine de retail care operează în Polonia, precum Tesco, Carrefour, Auchan sau Kaufland, vor plăti cea mai mare parte, iar din sumele astfel obținute, guvernul plănuiește să finanțeze programe sociale.
De-a lungul timpului, și Parlamentul României a discutat mai multe variante de modificare a legislației din domeniul comerțului, mergând până la propunerea de a obliga închiderea hipermarketurilor în weekend pentru a favoriza comercianții mici și pe cei din piețe.
Sursa: stirisinoutati.ro