Un profesor de religie care preda intr-un sat de la capatul Romaniei a facut imprumut la banca si a cheltuit toata bursa primita la doctorat pentru a-i duce doi ani la rand in excursii pe copiii saraci din localiate.
Vasile Postolachi este un profesor de tara, care preda religia la Radauti Prut, un sat de la capatul Romaniei. Are 30 de ani si este doctorand la Facultatea de Teologie, scrie adevarul.ro.
Desi se lupta de multe ori cu lipsurile materiale, profesorul de la Radauti Prut si-a cheltuit bursele, a facut imprumut la banca si a batut din poarta in poarta dupa donatii, numai pentru a-i putea duce pe copiii nevoiasi in excursii la care nici nu visau vreodata. Mai mult, a facut rost de o biblioteca intreaga cu carte romaneasca pentru scolarii din Basarabia.
Un vis din copilarie Vasile Postolachi a absolvit Facultatea de Teologie la Iasi. A urmat scoala masterala si apoi doctoratul. Desi avea numeroase oportunitati, Vasile si-a dorit sa ajunga profesor, in satul copilariei sale, la Radauti Prut, in judetul Botosani. Profesorul spune ca a simtit ca menirea sa era de a lumina copiii din lumea satului.
„Am simtit asta ca o chemare. Acolo in lumea satului este nevoie mai mult ca oricand de oameni dedicati. Eu nu mi-am dorit sa plec de acolo, eu mi-am dorit sa ajung acolo. Este nevoie de oameni care sa lumineze si sa contribuie la dezvoltarea intelectuala si spirituala a acestor zone“, spune Vasile Postolachi. Asa a ajuns titular, in 2017 la Scoala Gimnaziala din Radauti Prut. Cum scoala se afla la numai 100 de metri de punctul de frontiera, profesorul de religie si-a adus aminte de o dorinta mai veche, din copilarie:
„Ieseam adeseori cu vaca la pascut si stateam asa de vorba, peste apa, cu copiii de peste celalalt mal al Prutului. Pe atunci nu stiam care este povestea si istoria acestor locuri, dar mi se parea ciudat ca vorbeam cu copiii din alta tara, in aceeasi limba. Alaturi de elevi, la Cetatea Neamtului Apoi incetul cu incetul dragostea pentru Basarabia, inspirata si de bunica mea, si-a pus amprenta asupra sufletului meu si odata cu mine a crescut si dragostea aceasta pentru lumea de dincolo de Prut. Asa ca primul lucru pe care mi l-am dorit ca profesor a fost sa trec Prutul“, spune Vasile Postolachi. Dupa ce s-a titularizat la Radauti Prut, in primul an, intr-o zi dupa ce a iesit de la ore s-a urcat in masina si a trecut pur si simplu granita. Ajuns in Basarabia si-a propus sa se opreasca la prima scoala intalnita in cale. Asa a ajuns in orasul Lipcani la numai 10 kilometri de granita.
A intrat in Liceul Teoretic din localitate si a intrat in vorba cu profesorii de acolo. Si-a dat seama ca scolarilor de peste Prut le lipseau cartile in limba romana, cu grafie latina. „Atunci pe loc am schitat un proiect. I-am spus «Cartea uneste inimi», pentru ca de fapt cartile scrise in limba romana uneau inimile fratilor de pe ambele maluri ale Prutului. Primul obiectiv era sa aduc carti in limba romana acolo la scolile din Basarabia.
Nu stiam cum voi face acel lucru, dar era convins ca voi reusi“, spune profesorul de religie.
In 2018, a plecat cu studiile doctorale in Spania, la San Sebastian. Aici a reusit sa adune numeroase carti donate de romanii de acolo. Intors in Romania, a umblat din poarta in poarta cautand donator de carte dar si sponsorizari pentru a achizitiona carti. „Asa am reusit sa ducem in Basarabia peste 1.500 de volume“, spune Vasile Postolachi. Profesorii din Basarabia il considera pe profesorul de religie, un fel de misionar. „Este un misionar al culturii romanesti. Ne-a impresionat prof-und. Noi nu am avut fericirea de a citi cu grafie latina din copilarie. Noi am citit cu caractere rusesti. Cartea romaneasca pentru noi este un dar“, spune Maria Sanchetru, profesor la Liceul din Lipcani.
Imprumut la banca si burse donate pentru copiii saraci In acelasi an, profesorul de religie, discutand cu elevii sai si-a dat seama ca multi dintre acestia abia daca au iesit vreodata din comuna.
Majoritatea pana la Dorohoi sau municipiul Botosani, fara sa depaseasca granitele judetului. Si-a pus in gand sa organizeze o excursie in afara judetului, cu copiii nevoiasi, care nu si-ar fi permis asa ceva, dar totodata cu rezultate bune la invatatura. Era Anul Centenarului si a imaginat un proiect in care sa-i implice si pe copiii de peste Prut. „Era anul 2018, un an cu mare insemnatate. Am dorit sa-i implicam simbolic si pe romanii din Ucraina si Basarabia alaturi de cei din Radauti Prut intr-o excursie comuna. Ideea exista, reusisem sa obtinem toate acordurile. Exista o singura problema: nu aveam bani“, spune Vasile Postolachi.
Profesorul de religie a sacr1f1cat toate resursele finaciare de care dispunea. Si-a donat bursele de la doctorat si a facut imprumut la banca pentru a acoperi costurile excursiei. Si tot nu ajungeau banii pentru cei 50 de elevi si profesori, mai ales din Basarabia si Ucraina, care urmau sa plece in excursie. „Stateam si ma uitam efectiv in gol. Nu stiam cum sa fac in momentele acelea. M-am rugat lui Dumnezeu. Nu a trecut mult timp si a sunat providential decanul Facultatii de Teologie Catolica din Spania. M-a intrebat ce fac. I-am explicat situatia. Dupa ce a inchis telefonul mi-a trimis 1.300 de euro. A fost ajutorul lui Dumnezeu“, spune Vasile Postolachi.
Copiii din Radauti Prut, Basarabia si cateva sate romanesti din Ucraina au plecat trei zile in judetele Neamt, Suceava si Iasi vizitand obiective turistice cunoscute. Anul acesta, in primavara, profesorul de religie i-a mai dus pe copiii de la Radauti Prut intr-o noua excursie in Suceava, Iasi, Neamt si Bistrita. Pentru copiii din Radauti Prut a fost o experienta aparte.
„A fost excursia vietii mele. Nu a mai fost niciodata acolo. Imi doream mult, citeam la scoala despre m0rmantul lui Stefan cel Mare, despre cetatea Neamtului, despre Palatul Culturii din Iasi si imi pare rau ca nu le pot vedea. De multe ori visam sa merg in aceste locuri“, spune Daria Teodor, o eleva de clasa a VIII a de la Scoala Radauti Prut. Nu este singura actiune umanitara a profesorului de la Radauti Prut. De doi ani face cheta cu parintii care-si permit sa ofere un ajutor cat de mic si merge la cele mai nevoiase familii din sat si le ofera alimente sau alte ajutoare.