Fii la curent!

Rețeta CORECTĂ de cozonac moldovenesc … Cu această rețetă, nu ai cum să greșești!

in Rețete by

Nu există gospodină care să nu-și facă probleme cum îi va ieși cozonacul de Crăciun. Pentru a scăpa de acest stres, vă oferim rețeta perfectă a unui cozonac moldovenesc: cozonacul trântit. Așa ceva nu ați mai gustat niciodată până acum, așa că nu veți da greș cu acest dulce minunat.

Mod de preparare

Pentru a obține doi cozonaci senzaționali, aveți nevoie de: 1 kg făină, 20 gălbenuşuri de ouă mari, 300 g zahăr, 100 ml ulei, 100 g unt gras, 400 ml lapte gras, jmătate de baton de vanilie, o linguriţă rasă cu sare, 14 g drojdie uscată, o lingură cu untură, coaja unei lămâi, 100 g lapte bătut, iaurt sau chefir, miez de nucă, stafide, cacao, fructe confiate.

Ouăle se separă de seara, iar gălbenuşurile se amestecă cu sare şi se bat puţin cu o lingură din lemn, apoi se lasă, acoperite, până a doua zi. Se cerne făina. Se dau în clocot 100 ml lapte şi se opăreşte cu acesta o lingură cu făină.

Atenție!

Turnați laptele încet, ca să nu se facă cocoloașe. Lăsați apoi la răcit. Drojdia proaspătă se freacă bine cu o linguriţă cu zahăr până capătă consistența unei smântâne, apoi se adaugă 50 ml lapte călduţ şi puţină făină, amestecând bine. Se acoperă şi se lasă să crească timp de un sfert de oră. Restul de lapte se pune la foc împreună cu zahărul şi batonul de vanilie și se amestecă până se topeşte zahărul. Untul şi untura se amestecă şi se topesc uşor, până ajung ca o cremă.

Așezați făina într-un vas de forma unei movil. Faceți o gaură în mijlocul acesteia și turnați acolo gălbenuşurile cu sare, plămada, adică drojdia preparată, opăreala răcorită, laptele bătut, coaja de lămâie rasă. Amestecați, adăugând laptele călduţ,câte puţin, până se ajunge la consistenţa dorită. Puneți apoi tot puțin câte puțin ulei și frământați în continuare. Când uleiul se termină, puneți untul cu untura.

Dacă aluatul vedeți că se întărește, adăugați puțin lapte călduț. E important de știut că frământatul trebuie să dureze cel puțin o oră. Acesta este gata când se va desprinde de mână și are bule de aer. Trântiți aluatul de cel puțin zece ori pentru a uniformiza aerul din acesta, apoi îl puneți în lighean și-l lăsați la loc călduț și ferit de zgomote. Când aluatul şi-a dublat volumul, se împarte în două, se întinde pe masă foaie, care se umple, după preferinţă, cu nucă, zahăr, cacao şi albuşuri de ou, stafide, rahat, etc. Atenție!

Cozonacul trebuie să ocupe doar jumătate din volumul vasului, pentru că va crește. Se coace la foc mic, apoi mediu, până se rumenește frumos. Pentru a vă da seama dacă s-a copt, introduceți o scobitoare. Dacă nu mai e umedă, totul e perfect.

Felicia Iederă

Latest from Rețete

Go to Top