Fii la curent!

Schimbări prin care trebuie să treci, pentru a avea o viață mai bună după vârsta de 50!

in Sfaturi by

30 de ani este varsta la care ai acumulat destula experienta si, cu siguranta, cateva reusite. Esti (inca) plina de energie si entuziasm, ai multe idei si nenumarate planuri.

Dar n-ar fi rau sa asculti si de sfaturile celor cu mai multa experienta (si, evident, cu mai multi ani), scrie elle.ro.

13 schimbari prin care trebuie sa treci la 30 de ani, ca sa traiesti fara regrete la 50 de ani

Pentru ca tocmai am implinit 40 de ani imi permit aroganta sa alcatuiesc o lista cu cateva lucruri care te vor ajuta sa savurezi deceniile urmatoare la maxima intensitate si sa eviti greselile pe care si eu, la randul meu, le-am facut:

1. Culca-te si trezeste-te la aceeasi ora!

Oricat de mult ti-ai dori sa dormi in weekend, nu face asta! Cel mai bine este sa te trezesti si sa te culci la aceeasi ora in fiecare zi! In felul acesta va fi mai usor pentru organismul tau sa se adapteze unui singur ciclu noapte-zi si vei evita riscul aparitiei insomniilor (din timpul saptamanii), dar si al excesului de somn din timpul weekend-ului. Iar asta este foarte important pentru sanatatea ta!

2. Tine un jurnal!

Ce ar fi sa incepi sa-ti notezi gandurile si observatiile intr-un jurnal? Asta te va ajuta sa-ti limpezesti emotiile in perioadele de agitatie sau de cumpana; dar vei invata astfel si sa-ti analizezi si sa-ti intelegi multe dintre trairi. Si, crede-ma, peste ani, te vei distra copios cand vei citi aceste insemnari!

3. Incepe sa economisesti bani!

Dupa varsta de 30 ani poate ar fi bine sa-ti reconsideri atitudinea fata de economii si bani. Gandeste-te la un plan de pensii si de asigurari de viata! Poate ti se pare prematur, dar sa stii ca niciodata nu este prea devreme! Poti sa-ti acorzi timp pentru a te documenta si pentru a aduna informatii ca sa iei cea mai inteleapta decizie, in cunostinta de cauza. Viata este plina de neprevazut si nimeni nu-ti poate garanta ca, la un moment dat, nu te vei confrunta cu probleme financiare, de sanatate, de familie, cu divortul sau cu pierderea locului de munca. Un pic de precautie nu strica niciodata!

4.Fa-ti anual un consult medical!

Foarte putini dintre noi se gandesc la sanatate la varsta de 30 de ani, dar crede-ma: ar trebui sa o faca! Ritmul nebun in care traim, lipsa miscarii, stresul acumulat la locul de munca, obiceiurile nocive, poluarea – toate ne influenteaza sanatatea. Asa ca o vizita anuala in cabinetul medicului si cateva investigatii mai amanuntite nu vor face decat sa te asigure ca totul e in regula cu sanatatea ta. Sau ca trebuie sa actionezi din timp!

5. Concentreaza-te pe ceva ce poti face bine!

Dupa varsta de 30 de ani, incearca sa-ti definesti tintele profesionale mai concret si sa te concentrezi pe ceea ce vrei sa obtii. E posibil ca asta sa necesite timp si efort, dar te va ajuta atunci cand vei lua decizii majore legate de viitorul carierei tale, de un plan de economisire sau chiar de modul in care vrei sa-ti petreci urmatorii ani din viata.

6. Petrece mai mult timp cu rudele tale!

Incearca sa petreci (cat) mai mult timp cu familia si cu rudele tale! Daca aveti probleme din trecut ramase nerezolvate, nu le mai evita si nu mai amana sa le rezolvi. O data cu inaintarea in varsta, dinamica relatiilor dintr-o familie se schimba, dar intr-un sens care depinde foarte mult de noi. Parintii continua sa-si vada copiii (adulti acum) tot ca pe niste copii, insa tine doar de noi sa le demonstram ca nu mai suntem asa. Timpul zboara (pe nesimtite), oamenii imbatranesc si mor. Asa ca e mai bine sa ingropi tu „securea razboiului’ decat sa traiesti (ulterior) cu resentimente si regrete.

7. Incearca sa nu te iei prea tare in serios!

Este important sa stii sa razi de tine si sa te folosesti de auto-ironie. Asa vei ramane fericita si sanatoasa mental. De-a lungul vietii te vei confrunta cu multe situatii delicate, daca nu chiar de-a dreptul dificile, dar e important sa stii sa faci haz de necaz. Exista studii care au demonstrat ca oamenii care sunt capabili de auto-ironie sunt nu doar mai fericiti, ci si mai sanatosi.

8. Fa (cat mai multa) miscare si mananca sanatos!

Este un fapt dovedit stiintific ca, in jurul varstei de 30 de ani, metabolismul nostru incetineste, ingreunandu-ne misiunea de a avea o silueta de invidiat (evident, pentru acelea dintre noi care au aceasta misiune). Pentru a-ti pastra greutatea la un nivel normal (si sanatos, evident!), trebuie sa fii cat mai activa si sa consumi alimente sanatoase! Multe studii au demonstrat ca, daca vrei sa pierzi kilograme, este important sa fii mai atenta la dieta decat la sport. Evident, cele mai bune rezultate le obtii fiind atenta la ambele!

9. Stabileste-ti valorile personale!

Este foarte important sa-ti cunosti valorile si sa-ti stabilesti prioritatile! Pentru ca e posibil sa nu te misti in directia corecta. Gaseste timp in care sa fii doar tu cu gandurile tale, gandeste-te la ce-ti doresti cu adevarat si ce poti face concret ca sa inaintezi in directia pe care ti-o doresti. Un pic de instrospectie nu strica niciodata! Si, mai ales, nu-ti irosi timpul cu oameni care nu ti-l merita!

10. Invata sa apreciezi ceea ce ai!

Capacitatea de a aprecia ceea ce avem ne face mai fericiti. Pentru ca, in cele mai multe cazuri, fericirea nu este determinata de ceea ce detii sau de locul in care traiesti, ci de abilitatea de a observa lucrurile bune care te inconjoara, mici sau mari, si de a fi recunoscatoare pentru ele. De exemplu, psihologii au descoperit ca in cuplurile in care cei doi parteneri isi multumesc mai des exista mai multa armonie si, implicit, un sentiment mai pregnant de fericire.

11. Inceteaza sa gandesti ca toti ar trebui sa fie ca tine!

La varsta de 40 de ani, multi dintre noi vad lucrurile intr-o lumina complet diferita. De exemplu, multi reconsidera lista de oameni cu care comunica regulat, inceteaza sa mai fie draguti cu toata lumea doar pentru a proteja vanitatea unora si isi aleg prietenii mai atent. Asta ne face mai liberi si ne invata sa-i apreciem pe cei de care suntem cu adevarat apropiati.

12. Indeplineste-ti visurile!

Oricine are propriile vise, prin urmare e normal sa faci tot posibilul ca sa ti le indeplinesti! Asa ca, daca vrei sa-ti cumperi o casa, sa-ti intemeiezi o familie, sa calatoresti, sa scrii un roman, sa ai un blog… acum este cel mai potrivit moment sa incepi! Fara sa tii cont de parerile si incercarile de descurajare ale unora!

13. Citeste cel putin jumatate de ora in fiecare zi!
O trasatura distinctiva a multor oameni de succes este dragostea lor pentru literatura. De exemplu, daca citesti timp de cel putin o ora zilnic, inseamna ca vei petrece cel putin 15 zile pe an citind. Si cu cat vei citi mai mult cu atat iti va fi mai usor sa-i intelegi pe cei din jurul tau. Iti vei dezvolta astfel curiozitatea, creativitatea si, bineinteles, inteligenta!

Latest from Sfaturi

Go to Top