Fii la curent!

Sfantul Munte

Sfantul Munte Athos se roaga pentru Grecia. ”Situaţia este critică pregătiţi-vă de noi zile grele!”

in Știri by

Sa ne rugam pentru Grecia afectata grav de incendii! Suntem alaturi de poporul grec indurerat in aceste clipe de grea incercare.

”Situaţia este critică pregătiţi-vă de noi zile grele!” Este avertismentul adresat compatrioţilor săi de premierul grec, după ce specialiştii au anunţat că arșița şi vântul puternic nu vor bate în retragere mai devreme de 15 august.

O treime din teritoriul Greciei este sub cod roşu de incendii de vegetaţie, iar ordinele de evacuare se succed fără contenire. Pompierii luptă în acest moment cu 56 de focare active în Attica, Peloponez şi Evia. Locuitorii Atenei sunt sfătuiţi să nu iase din case din cauza fumului.

Mai multe depozite şi fabrici situate de-a lungul autostrăzii dintre Atena şi nordul Salonic au luat foc şi s-au produs explozii.

Guvernul a transmis locuitorilor din Malakasa şi Sfendali să părăsească zonele prin alerte trimise prin mesaje text pe telefoanele mobile.

Ca într-un coşmar din care nu se pot trezi, locuitorii de la poalele muntelui Parnas, în suburbiile de nord ale Atenei, au primit noi ordine de evacuare, după ce flăcările au izbucnit iarăși.

Haosul s-a instalat în doar câteva minute în zonele aflate pe traiectoria limbilor de foc. Poliţiştii alergau în toate direcţiile ca să-i avertizeze pe oameni să fugă cât mai repede.

Lupta eroică a sutelor de pompieri este în continuare îngreunată de vântul care bate cu putere.

În ultimele 24 de ore s-au declanşat 86 de noi incendii forestiere în ţară, au anunţat vineri dimineaţă pe Twitter pompierii eleni. Nori uriaşi de fum galben sunt vizibili chiar şi de la zeci de kilometri, iar în numeroase zone a căzut din cer cenuşă.

În satul Afidnes, aflat la 30 de kilometri nord de Atena, flăcările înteţite de vânt au fost cele mai violente şi i-ai ţinut pe militari pe teren toată noaptea.

Kyriakos Mitsotakis, prim-ministru Grecia: ”Şase regiuni, inclusiv Attica, sunt în stare de alertă roşie. Vă cer insistent să renunţaţi la orice deplasări care nu sunt absolut necesare şi să fiţi extrem de vigilenţi! Dacă vor fi emise ordine de evacuare în zona dumneavostră, vă rog să le urmaţi! Casele pot fi reclădite, iar copacii cresc din nou, dar vieţile omeneşti nu pot fi înlocuite!”

Latest from Știri

Go to Top