Fii la curent!

Ștefan Hepites, omul care a revoluționat meteorologia

in Știri by

O personalitate marcantă de care românii își vor aminti mereu cu mândrie a fost Ștefan Hepites (fiul lui Constanin Hepites, cel care a scris primul tratat științific), nimeni altul decât cel care a înființat pentru prima dată în orașul natal, Brăila, prima stație meteorologică din țara noastră.

Cum a ajuns să fie omul care a revoluționat meteorologia, aflați în rândurile de mai jos.

Ștefan a văzut lumina zilei în anul 1851 iar de mic a fost fascinat de studiu. Drept urmare, a absolvit în anul 1869 ca șef de promoție Școala Militară din Bucureşti.

După terminarea școlii a plecat la Bruxelles unde și-a continuat studiile în domeniul militar, dar a urmat și studii de specialitate în domeniul fizicii şi matematicii și și-a descoperit pasiunea pentru astronomie.

Inginer al portului Brăila

După întoarcerea în țară, în anul 1895 a primit funcția de inginer al portului Brăila, iar doi ani mai târziu a luptat în Războiul de independenţă, ca locotenent de artilerie, comandând un batalion de coastă angrenat în asediul Rahovei.

Avea doar 29 de ani când a fost ales membru corespondent al Academiei Române, apoi a fost numit inginer la Serviciul Hidaulic al Ministerului Lucrărilor Publice, profesor de fizică la Şcoala Militară de Artilerie, profesor la Şcoala de Silvicultură, inspector general al Domeniilor Statului.

În perioada în care a deținut această funcție, Hepites a organizat, în 1884, prima staţiune centrală românească, la Şcoala de Agricultură de la Herăstrău și tot în același an a reușit cea mai mare performanță, înființând Institutul Meteorologic din Bucureşti, al cărui director va rămâne până în 1908.

Printre marile sale realizări se numără și apariţia primului Serviciu Macro-Seismic din România, publicând primele observaţii ştiinţifice referitoare la cutremure și lui I se datorează și primele istorii scrise ale meteorologiei şi astonomiei în România. Ştefan Hepites s-a stins din viaţă în 1922, la Brăila.

Felicia Iederă

Latest from Știri

Go to Top