Fii la curent!

Ştiţi ce regi sunt pe cărţile de joc?

in Știri by

Desi originea cartilor de joc nu a fost determinata, majoritatea specialistilor cred ca au fost folosite pentru prima data in India sau in China, in urma cu circa 1.000 de ani si ca ar fi ajuns in Europa, spun istoricii, in secolul al XIII-lea. Cert e ca prima lor atestare documentara pe continentul nostru dateaza din 1379, cand cronicarul italian Niccolo de Coveluzzo povesteste ca erau folosite pentru jocul „naibis”.

De atunci, ele s-au raspandit rapid, ajungand sa fie nelipsite atat de la marile curti regale, cat si din cele mai prafuite crasme. Istoricii sustin ca, la inceput, cartile de joc au avut patru culori si patru semne: inima, frunza, ghinda si clopotelul, scrie libertatea.ro.

Mai tarziu, francezii au schimbat aceste semne in cupa, pica, trefla si caroul, care sunt folosite si astazi.

Pana in secolul al XVII-lea, numele figurilor se deosebeau de la tara la alta, dupa care anumite personaje au fost unanim acceptate.

Iata-le: Cei patru valeti de pe cartile de joc sunt Hector – legendarul luptator troian, La Hire – comandant militar francez care a luptat in Razbo1ul de 100 de ani, Ogier Danezul – erou al vechilor poeme franceze si Lancelot – cel mai viteaz dintre cavalerii regelui englez Arthur.

Argine, dama de trefla, este anagrama cuvantului Regina si ar intruchipa-o pe zieta romana Iunona, protectoarea orasului Roma. Rachel, dama de caro, si Judith, dama de inima rosie, erau personaje biblice. Dama de pica ar fi personajul mitologic Pallas Atena, zeita greaca a intelepciunii.

Cei patru „popi” de la jocul de carti sunt, de fapt, unii dintre cei mai mai regi ai lumii: David – anticul conducator al regatului Israelului si Iudeei, cel care l-a 0m0rat pe Goliat, Cezar – dictatorul roman care dupa ce a trecut la cele vesnice a fost declarat zeu, Alexandru Macedon – grecul care a creat unul dintre cele mai mare imperii din istorie, si Carol cel Mare – lider m1litar si politic al francilor in evul mediu timpuriu, vazut de multi parintele fondator al Frantei si al Germaniei.

Conform lui Victor Hugo, in Franta anilor 1400, Carol al VII-lea, mare amator de carti, dispusese ca damele de la jocul de carti sa le intruchipeze pe Maria D’Anjou – sotia lui, frumoasa Agnes Sorel – amanta favorita a lui, Isabela de Bavaria – mama lui, si Ioana D’Arc – cunoscuta revolut1onara franceza care a sfarsit arsa pe rug.

Valet de romb: Hector

Valet de inima rosie: La Hire

Valet de inima neagra: Ogier danezul

Valet de trefla: Lancelot

Dama de romb: Rachel

Dama de inima rosie: Judith

Dama de inima neagra: Pallas Atena

Dama de trefla: Iunona

Popa de romb: Iulius Cezar

Popa de inima rosie: Carol cel Mare

Popa de inima neagra: David

Popa de trefla: Alexandru Macedon

Loading...
Tags:

Latest from Știri

Go to Top