Fii la curent!

„Străduieşte-te să te iubească copiii: atunci vei putea să îi ajuți”

in Sfaturi by

Ne-am dori cu totii ca ai nostri copii sa fie mai buni decat noi — insa aici trebuie sa fim prevazatori, ca nu cumva sa intindem prea tare coarda. Imi amintesc cum mi-a zis odata fiul meu: „Tata, vreau un elefant.” I-am zis ca elefantul mananca mult, trebuie sa-l hranesti. „Tu, ca sa te antrenezi, straduieste-te sa pui de mancare pentru toata lumea. Dupa doua zile, mi-a spus: „Nu, tata, nu ne trebuie elefant, mananca o gramada.” A ajuns singur la concluzia ca altfel ar fi bine sa ai un elefant, dar mananca prea mult.

Straduiti-va sa nu creati c0nflicte deosebite, ca sa nu stricati relatiile de suflet cu copiii. Cand copiii mei erau inca mici, un arhimandrit mi-a zis: „Straduieste-te sa te iubeasca copiii: atunci vei putea sa faci cu ei orice.” Cum realizati asta e treaba voastra, scrie altarulcredintei.md.

Mai mult, lucrul acesta este valabil nu doar pentru copii. Veti putea sa faceti cu orice om tot ce vreti (bineinteles, am in vedere doar lucrurile bune) daca intre voi va exista dragoste.

Sa luam, de pilda, exemplul marelui general Suvorov. Soldatii il iubeau si faceau imposibilul pe c@mpul de lupta. Daca la baza relatiilor familiale se afla dragostea, totul este posibil — si trebuie sa ne amintim lucrul acesta intotdeauna. Orice ati face in privinta educatiei, straduiti-va sa nu pierdeti simtamantul dragostei.

La un oarecare parinte a venit cineva si i-a zis: „Parinte, ce este de facut cand se ia cineva de tine?” Parintele a raspuns: „Nu-i da atentie.” „Si daca se tot ia?” „Pai, iarta-l.” „Dar daca nu inceteaza?” „Atunci, „incinge-l” cu multa dragoste.”

Din ”Cum sa educam ortodox copilul: 300 de sfaturi intelepte pentru parinti de la sfinti si mari duhovnici”, Bucuresti, 2011, p. 119-120

Loading...
Tags:

Latest from Sfaturi

Go to Top