Stay tuned

TEST. Cum te-ai fi descurcat dacă ai fi dat anul acesta Evaluarea Națională la română

in Știri by

Absolventii de clasa a VIII-a au dat marti, 18 iunie, proba scrisa la limba si literatura romana.

Ca si in ultimii ani, au primit doua texte la prima vedere si mai multe cerinte pe baza lor. Iata cele doua subiecte.

Incercati sa rezolvati macar problemele de vocabular, fonetica si gramatica si spuneti-ne cum vi s-au parut subiectele, scrie greatnews.ro.

Subiectul 1:

Citeste urmatorul text:

Mihai (care a urmarit atent toata conversatia): ce-ar fi sa mergem dupa-masa la un film? (Nu raspunde nimeni.)

Zamfir (lui Sergiu): Stiu ca nu admiti sa ma mai amestec in pregatirea ta, dar cu noptile pierdute ai putea s-o lasi mai moale totusi.

Sergiu: Ai dreptate, nu-mi place sa te amesteci.

Claudia: Daca nu te porti ca un baietel cuminte, domnul Zamfir o sa te traga de urechi (…)

Sergiu ( enervat, ridicandu-se): Eu nu sunt (…) un petrecaret. Si mai terminati odata cu dadaceala si cu pretentiile astea. (Intra in apartamentul lui, trantind usa.)

Claudia (incearca sa deschida usa, dar e incuiata): Sergiu, deschide si cere-ti imediat scuze. (pauza.) Altfel plec. (Niciun raspuns. Claudia isi culege poseta de pe masa si se indreapta spre iesire.) (…)

Zamfir: Am impresia ca nu prea merg grozav lucrurile intre ei. (…)

Mihai: Nu stiu (…) Trebuie sa fie altceva.

Zamfir: Ce vrei sa spui?

Mihai: Ca si eu sunt ingrijorat pentru el. S-a schimbat mult de la intoarcere si-i sare tandara din orice. Ca sa-ti spun drept, nici nu stiu cum sa ma mai port cu el.

Zamfir: Nu cumva are dreptate cand banuieste ca-l menajezi?

Mihai: Nu, asta nu-i adevarat, dar…

Zamfir: Asculta, baiatule, pe mine n-are rost sa-ncerci sa ma duci cu vorba. Si eu mi-am dat seama ca atunci cand ti-a facut semn sa-l depasesti puteai s-o faci. (Mihai tace.) De ce taci? (…) Sportul e sport si ceea ce faci tu o fi fratesc, dar e nesportiv si neserios.

Mihai: Zau, nene Zamfir, ca n-o fac anume. Desi e limpede ca nu-i in forma lui cea mai buna; nu ma pot pune cu Sergiu. (Pauza.) Si acum are nevoie mai mult ca oricand de incredere in el.

Zamfir: Pentru asta trebuie ambitionat, nu inselat. Fagaduieste-mi ca la antrenamentele urmatoare ai sa dai tot ce poti!

Advertisement

Mihai: Bine, o sa incerc.

Sergiu (intrand): De ce taceti? Tot despre mine vorbeati? Alt subiect de conversatie nu mai gasiti? (Se infurie treptat.) Terminati odata sa va holbati la mine. (…) (Lui Mihai. Are un ton rece, profesoral, dar sub care se ascunde o mare solicitudine*.) Te-am urmarit foarte atent zilele astea. Esti in progres vizibil. Ai castigat un fuleu* remarcabil si un ritm de ceasornic. Dar nu trebuie sa uiti ca pentru alergatorul de cursa lunga instalarea intr-un stil fix poate fi primejdioasa. Mai ales cand ai adversari de talie. Cred ca ar trebui sa ajungi la o alternanta care sa-ti permita…

(Pe aceasta replica neterminata se stinge incet lumina. E seara. Scena e luminata discret. (…))

Horia Lovinescu, Ultima cursa.

*solicitudine – atitudine plina de grija, de bunavointa

*fuleu – alergare in pas mare, mainile miscandu-se in ritmul picioarelor

A. Scrie raspunsul pentru fiecare dintre cerintele de mai jos.

1 Noteaza cate un sinonim potrivit pentru sensul din text al cuvintelor subliniate: fagaduieste, primejdioasa.

2 Mentioneaza un rol al cratimei in secventa ‘n-are rost’.

3 Explica modul de formare a cuvintelor subliniate din secventa:

Zamfir (lui Sergiu): Stiu ca nu admiti sa ma mai amestec in pregatirea ta (…).

Claudia: Daca nu te porti ca un baietel cuminte, domnul Zamfir o sa te traga de urechi.

4 Transcrie doua cuvinte care contin diftong din secventa: Si mai terminati odata cu dadaceala si cu pretentiile astea. (Intra in apartamentul lui, trantind violent usa.)

Advertisement

5 Formuleaza, in cate un enunt, doua idei principale/secundare din textul dat.

6 Precizeaza intr-un enunt, un motiv pentru care Zamfir crede ca Sergiu trebuie ambitionat.

B. Redacteaza o compunere de minimum 150 de cuvinte, in care sa motivezi apartenenta la genul dra matic a textului dat.

In compunerea ta, trebuie:

– sa precizezi doua trasaturi ale genului dra matic;

– sa prezinti detaliat doua trasaturi ale genului dra matic, valorificand fragmentul dat;

– sa ai un continut adecvat cerintei;

– sa respecti precizarea privind numarul minim de cuvinte.

Subiectul al II-lea

Citeste urmatorul text:

La peste o suta de ani de cand a fost scrisa, cartea lui Kenneth Grahame, ”Vantul prin salcii”, apare intr-o varianta electronica accesibila si gratuita, tradusa integral, cu talent, duiosie si multa dragoste de Gabriela Monica Rusu, ilustrata cu la fel de multa dragoste si placere a jocului de actrita Adela Lazar. Cartea lui Grahame este un minunat cadou pentru copii – dai si pentru cei mari. Cel dintai care a descoperit acest lucru a fost, nici mai mult nici mai putin decat presedintele de la vremea aceea (1908) al Statelor Unite, Theodore Roosevelt (primul din cei doi Roosevelt, cum se stie). Scotianul Grahame, care credea in povesti (ca doar de-asta le scria), era si extrem de incapatanat si, fiindca nu a reusit sa gaseasca un editor in Regatul Unit (al Marii Britanii, Irlandei si Scotiei, cum se numea Anglia pe-atunci) s-a hotarit plin de obraznicie sa ii trimita cartea – direct – celui mai puternic om din lume, cu rugamintea sa o recomande. Dar presedintii… sint oameni ocupati, asa ca dl. Roosevelt, la fel de ursuz ca dl. Bursuc, arunca intr-un colt cartea si uita de ea. Lucrurile ar fi ramas asa daca Roosevelt n-ar fi avut copii – curiosi, insistenti, care voiau tot timpul povesti noi – si o mama care sa le citeasca, intr-o doara, istorisirile […]. Glasul doamnei Roosevelt si farmecul nostalgic al povestii l-au prins pe ilustrul om de stat in timp ce medita, in camera lui ovala de alaturi, la lucrurile serioase si foarte importante pe care oamenii mari – si cei foarte mari – le au de facut.

Asa s-a starnit ”Vantul prin salcii”, care a ajuns, prin studiourile Disney, scenariu si film de desene animate, apoi piesa de teatru, musical pe Broadway, marele bulevard teatral din New York, apoi s-a transformat in scenariu de film si apoi s-au facut chiar mai multe filme – toate cu mare succes. A ajuns un titlu atat de cunoscut incat aproape ca nu se mai stie cine a scris cartea, care ramane, totusi, inegalabila si unica in literatura pentru copii. Era cartea preferata a lui A.A. Milne, […] care a fost primul dintre cei care au adaptat-o pentru scena in Anglia.

A. Scrie raspunsul pentru fiecare dintre cerintele de mai jos.

1. Formuleaza cate un enunt in care sa precizezi urmatoarele aspecte din textul dat:

– originea autorului cartii ”Vantul prin salcii”;

– numele celui care a adaptat pentru scena, in Anglia, cartea ”Vantul prin salcii”;

2. Scrie numele autoarei si titlul articolului din care a fost extras fragmentul de mai sus.

3. Mentioneaza modul si timpul verbelor sublinitate in textul dat.

4. Precizeaza functia sintactica a cuvintelor subliniate, mentionand partea de vorbire prin care se exprima: Glasul doamnei Roosevelt si farmecul nostalgic al povestii l-au prins pe ilustrul om de stat.

5. Transcrie, din fraza urmatoare, propozitia principala si o propozitie subordonata, precizand felul acesteia: A ajuns un titlu atat de cunoscut, incat nu se mai stie exact cine a scris cartea, care ramane, totusi, inegalabila si unica in literatura pentru copii.

6. Constuieste o fraza alcatuita din doua propozitii, in care sa existe o propozitie subordonata completiva directa, introdusa prin conjunctia subordonatoare daca.

B. Redacteaza o naratiuni de 150-300 de c cuvinte, in care sa prezinti o intamplare petrecuta acasa sau la scoala, in timpul unei activitati de lectura.

In compunerea ta, trebuie:

– sa relatezi o intamplare, respectand succesiunea logica a faptelor;

– sa precizezi doua elemente ale contextului spatio-temporal;

– sa ai un continut adecvat cerintei;

– sa respectie precizarea privind numarul de cuvinte.

Elevii vor avea joi, 20 iunie, proba la matematica de la Evaluarea Nationala. Primele rezultate apar pe 25 iunie, cand cei nemultumiti pot depune contestatii. Admiterea la liceu este programata pe 12 iulie.

Tags:

Latest from Știri

Go to Top