Stay tuned

Tricotaj: elementele de bază pentru începători

in Sfaturi by

Îmbrăcăminte călduroasă, făcută cu dragoste, pentru oameni apropiați și dragi, acestea sunt detaliile care fac diferența.

Și pentru cei care au nevoie să-și calmeze sistemul nervos, recomandăm tricotarea ca anti-stres.

Alegerea unui instrument de lucru

Alegerea instrumentelor de lucru este variată, dar pentru un începător este mai bine să cumpărați dimensiunea optimă a inventarului de lucru, iar andrelele trebuie să fie numărul 3 sau 4.

Le poți găsi din materiale diferite:

din lemn;

din plastic;

metal;

acoperite cu metal.

Cele mai convenabile și practice andrele de tricotat, sunt cele metalice. Ele sunt rezistente la îndoire.

Dimensiunea contează

Firele trebuie alese în funcție de grosimea andrelelor.

Firele de tricotaj au o compoziție diferită:

Fire de lână;

Fire de bumbac;

Fire de melanj;

Mohair.

Firele sunt concepute pentru fabricarea produselor de densitate diferită și diferă în calitate. Modelul va fi, de asemenea, diferit.

Producătorul de fire de tricotat indică detaliile despre ambalaj:

unde au fost realizate firele;

compoziția;

culoarea și numărul lotului;

numărul iglițelor de tricotaj și cârligele potrivite pentru tricotarea firului.

Alegerea a fost făcută, instrumentele și materialele achiziționate, începem să lucrăm.

Calculul buclă – eșantion

Formează buclele

Pentru a determina numărul de bucle de care ai nevoie, poți face un model, desenat pe hârtie, după care reglezi lățimea și lungimea produsului.

Montarea ochiurilor pe andrele

Înseamnă executarea primelor ochiuri cu care începem lucrul. Montarea ochiurilor se face cu două andrele, astfel: se lasă un fir de rezervă de lungimea aproximativ corespunzătoare numărului de ochiuri care sunt de montat. Se înfăşoară apoi firul care vine de la ghem pe degetul arătător stâng, iar firul de rezervă se prinde între degetul mic şi cel inelar şi se face cu el o buclă destul de largă pe degetul mare. Se prinde firul din afară al buclei cu andreaua din mâna dreaptă şi se trage prin buclă firul de pe degetul arătător stîng. Se dă drumul buclei şi se strânge ochiul pe cârlig. Formăm cu firul de rezervă o nouă buclă pe degetul cel mare şi procedăm în acelaşi fel montând numărul necesar de ochiuri.

De asemenea, putem monta ochiurile pe două andrele, după aceea scoatem o andrea şi lucrăm primul rînd pe faţă, luând ochiurile din spatele andrelei. Dacă tricotăm ciorapi sau mănuşi, unde elasticitatea rândului începător este importantă, tricotăm ochiurile pe ambele andrele deodată, lucrând în punct elastic: 1 pe faţă, 1 pe dos, 2 pe faţă, 2 pe dos.

Ochiuri
Prin diversitatea modului de a lucra ochiurile pe andrele se formează diferite modele. Dăm mai jos denumirea şi modul de executare.

Ochiul pe faţă. Trecem andreaua din mâna dreaptă prin firul din faţă al ochiului şi apucăm firul liber, apoi îl tragem prin ochi formînd astfel un alt ochi care rămîne pe andreaua din mâna dreaptă.

Ochiul pe dos. Aşezăm firul liber pe andreaua din mâna stângă în faţa ochiului pe care îl lucrăm; trecem andreaua din mîna dreaptă prin ochi, prin spatele firului şi apucăm firul liber trăgându-l pe dos; formăm astfel un ochi pe dos.

Fiecare ochi lucrat pe faţă se vede pe dos pe partea cealaltă a lucrului, iar ochiul lucrat pe dos se vede pe faţă pe partea cealaltă a lucrului.

Ochiul crescut. Pentru a creşte în timpul lucrului numărul ochiurilor montate iniţial, montăm la începutul rândului unul sau atâtea ochiuri cîte avem de crescut sau tricotăm primul ori ultimul ochi de două ori, o dată din faţă şi o dată din spatele andrelei.

Pentru creşterea pe parcursul rîndului, ridicăm firul orizontal dintre două ochiuri pe andreaua stângă şi îl tricotăm luându-l din spatele andrelei (firul trebuie sucit pentru a nu rămîne un gol). În sfârşit, numărul de ochiuri se poate creşte şi prin jeteuri.

Ochiul scăzut. Pentru reducerea numărului de ochiuri lucrăm două ochiuri împreună pe faţă sau pe dos, de la dreapta la stânga, sau de la stânga spre dreapta, după model. Dubla scăzătură (din 3 ochiuri obţinem 1 ochi) se execută astfel: ridicăm ochiul 1 nelucrat, lucrăm împreună ochiul 2 şi 3, apoi tragem ochiul 1 peste ochiul rezultat din scăderea ochiului 2 şi 3.

Scădere la începutul sau sfîrşitul rândului: tricotăm două ochiuri împreună pe faţă sau pe dos (după model), adică lucrăm primele sau ultimele două ochiuri deodată.

Scădere pe parcursul rândului: poate fi diferită:
a) Spre dreapta: tricotăm două ochiuri pe faţă;
b) Spre stânga: ridicăm 1 ochi, tricotăm ochiul următor pe faţă şi-l trecem prin ochiul ridicat;
c) Pe dos: tricotăm două ochiuri împreună pe dos. (Dacă nu se aminteşte altceva în text, atunci întrebuinţăm la scăderea unui ochi, scăderea spre dreapta; la scăderea mai multor ochiuri, adică la încheierea unui rînd de ochiuri, întrebuinţăm scăderea spre stânga, dar atunci nu ridicăm un ochi, ci trecem ochiul tricotat prin ochiul lucrat anterior).

Ochiul ridicat. Ridicăm pe andreaua din mâna dreaptă ochiul următor de pe andreaua din mâna stângă fără a-l lucra, trecând firul liber prin spatele sau prin faţa ochiului, după model.

Primul ochi se tricotează în fiecare rând, luându-l din spatele andrelei, ultimul ochi se ridică numai, cu firul aşezat în faţa ochiului. Sau: ridicăm primul ochi, luându-l din spatele andrelei, cu firul aşezat în faţa ochiului, iar ultimul ochi îl tricotăm pe faţă sau pe dos, după cum cere modelul.

Când lucrarea este gata, spălăm produsul, îl uscăm, după care îl călcăm.

Gata!

Latest from Sfaturi

Go to Top