Inelul de logodna era, de obicei, nelipsit in momentul in care o femeie era ceruta in casatorie. Acesta precede verigheta si este un simbol care simbolizeaza legatura pe care o ai cu partenerul.
Insa stii pe ce mana se poarta inelul de logodna si cate din traditiile de altadata s-au mai pastrat?
Poti afla raspunsul la aceste intrebari mai jos.
Comparativ cu traditiile vechi prenuptiale, in prezent s-a pastrat doar obiceiul inelului, cu diferite pietre pretioase sau modele, spune realitatea.net.
Cu cativa ani in urma, logodna avea loc cu aproximativ 6-12 luni inaintea cununiei religioase, cu scopul cunoasterii mirilor. Insa in timpurile in care traim, cand toata lumea este mai mult sau mai putin pe graba, multe dintre obiceiurile nuntilor au ramas mai degraba o amintire decat o traditie. Preotii afirma ca ritualul casatoriei a fost simplificat.
In trecut, logodna avea loc inainte cu cateva saptamani sau luni de nunta si presupunea traditii precum: ritualul petitului, oferirea acordului familiilor cu privire la nunta si zestrea oferita mirilor, logodna si ulterior nunta, dupa cum a dezvaluit Serban Anghelescu, cercetator la Muzeul Taranului Roman, pentru publicatia Adevarul.
Desi multe dintre traditiile logodnei au disparut de-a lungul timpului, femeile inca primesc inelul de logodna in momentul in care sunt cerute in casatorie. Iar barbatii incearca sa aleaga un model pe placul viitoarelor sotii, de multe ori optand pentru pietrele pretioase.
In trecut, inelul de logodna era mai mult un simbol al iubirii si, in acelasi timp, un indicator al statutului social, fiind adesea facut din argint, aur sau arama.
In prima instanta, inelul de logodna se poarta pe mana dreapta, iar in timpul cununiei religioase acesta se muta pe mana stanga. Insa cand slujba de logodna este facuta in acelasi timp cu cununia, inelul de logodna este inlocuit cu verigheta.