Fii la curent!

La Iaşi se construieşte primul sat Alzheimer din sud-estul Europei

in Știri by

Langa Iasi va aparea primul sat Alzheimer din sud-estul Europei. O comunitate terapeutica unde pacientii care isi pierd memoria vor fi tratati altfel.

Vor locui in case mici, isi vor prepara singuri micul dejun, vor face cumparaturi si se vor intoarce la activitati care le faceau placere, inainte de a se imbolnavi. Proiectul va primi bani europeni si va fi gata peste doi ani. In Romania, tratarea pacientilor cu acest diagnostic se face acum doar in spitalele de psihiatrie.

Satul beneficiaza de un spatiu destul de larg pentru a fi construite mai multe cladiri unde pacientii sa locuiasca in spatii mici, cu mici cafenele, parcuri, zone de relaxare, gradini, scrie a1.ro.

Satul Alzheimer de la Iasi este primul din Europa de Est

Acum este doar o zona verde in mijlocul padurii, departe de zgomotul orasului. Peste doi ani, va fi un sat pentru bolnavii de Alzheimer, dupa modelul celui construit in urma cu zece ani in Olanda. Acolo, progresul facut de pacienti e vizibil.

In satul terapeutic, bolnavii se simt ca acasa. E o intoarcere la viata pe care au avut-o. In primul sat Alzheimer din Europa de Est, care va fi construit in Romania, vor fi ingrijiti in prima faza 40 de bolnavi.

Brandusa Vornicu, medic primar psihiatru: Daca anterior imbolnavirii persoana facea gradinarit si o sa pui acea persoana, o sa-i faca mare placere. Daca altcineva a cantat la pian sau a pictat, ofera-i acest lucru. Evolutia noastra se face prin relationare, prin comunicare

In Romania sunt acum in jur de 300 de mii de pacienti cu Alzheimer, dar numarul lor creste ingrijorator.

Satul Alzheimer de la Iasi, ridicat cu aproape doua milioane de euro

Boala progresiva, care duce la distrugerea celulelor cerebrale si care are ca efect pierderea memoriei, se instaleaza tot mai devreme.

Stresul cotidian a facut ca in prezent, simptomele bolii sa apara si la persoane de 45 de ani. E vital ca boala sa fie diagnosticata din timp, pentru ca terapiile de atenuare a simptomelor sa dea roade. Acum, pacientii cu Alzeimer sunt tratati in spitalele de psihiatrie.

In acest moment, in sectia exterioara de la Barnova a Institutului de Psiahiatrie Socola sunt internati 100 de pacienti cu dementa. Majoritatea abia mai reusesc sa mearga, asa ca isi petrec tot timpul in pat.

Pentru familia unui pacient, satul Alzheimer ar fi un ajutor imens.

Constructia satului din Iasi se va face cu o finantare europeana de peste un milion si jumatate de euro, la care se adauga si o contributie locala de cateva sute de mii de euro.

Gabriel Oprisanu, manager Institutul de Psihiatrie “Socola” Iasi: Totul e decontat de Casa de Sanatate. Sunt niste criterii clare, asa incat pacientii care vor beneficia de acest proiect sa aiba o imbunatatire semnificativa a calitatii vietii

In 2025 se prognozeaza ca persoanele in varsta vor reprezenta 40% din totalul populatiei Romaniei, iar impactul bolilor de memorie va creste substantial.

Tags:

Latest from Știri

Go to Top