Fii la curent!

Aer curat, labirinturi subterane si peisaje de poveste. Comuna din județul Bihor unde se regăsesc 400 de peșteri

in Știri by

Aer curat, labirinturi subterane si peisaje de poveste. Sunt ingredientele unei vacante suprinzatoare in Bihor. O zona care se lauda cu o pestera de cristale unica in Europa, ale carei formatiuni ating si un metru inaltime. La cativa kilometri distanta, turistii sunt intampinati de un tablou desprins parca dintr-un paradis tropical: un lac ce isi schimba culoarea in functie de anotimp.

In inima Muntilor Padurea Craiului, natura a sculptat forme si labirinturi fascinante, care asteapta sa fie descoperite. Doar in comuna Rosia, din judetul Bihor, sunt 400 de pesteri de o frumusete rara. Una dintre ele ascunde cristale de calcit care o fac unica in Europa, scrie observator.tv.

O astfel de pestera mai exista doar in Africa de Sud – un lucru pe care turistii romani il afla cu surpriza abia cand ajung in Bihor.

Florin Petrita, ghid turistic: Sunt foarte valoroase aici inauntru pt ca scotandu-le afara din mediul lor de viata isi schimba culoarea si nu mai au aceeasi frumusete si stralucire pt ca temperatura aici e constanta. Cresc foarte greu, un milimetru in 15 ani.

Aerul curat si frumusetea salbatica a locului i-au convins pe doi tineri sa renunte la oras si sa-si deschida aici o pastravarie. Acum, pescuiesc direct din apa rece a muntelui si au invatat sa se bucure de viata fara semnal si fara internet.

Doru Cutus, administrator pastravarie: Am venit din Oradea am vandut tot ce am avut acolo si am investit aici. A fost greu, am stat intr-un vagon doi ani jumatate.

Aici, turistii isi pot alege pestii direct din micile lacuri artificiale. Specia provine din America de Nord, dar merge perfect alaturi de o mamaliguta calda si mujdei de usturoi.

La 30 de kilometri de comuna Rosia, se afla o alta minune a naturii: barajul de pe Valea Videi. Apa lui te duce cu gandul la tarile exotice. Iar culoarea schimbatoare e data de padurile care o inconjoara.

Unic in lume este deversorul cu care a fost prevazut, in forma de palnie. Are rolul de a prelua din presiunea pe care cei 400.000 de metri cubi de apa o pun asupra digului. Zona le ofera insa si alte peisaje spectaculoase celor care ajung acolo. Cu conditia sa poata parcurge tot drumul.

In zona Barajului Vida exista o singura pensiune, dar casele localnicilor sunt mereu deschise pentru turisti.

Tags:

Latest from Știri

Go to Top